Home / Poslednji tekstovi / Smeh jača imunitet

Smeh jača imunitet

Istraživanja dokazuju da smeh jača imunitet, štiti organizam od mnogih bolesti i čuva mentalno zdravlje. Evo zbog čega treba da se smejete što češće.

Smeh snižava krvni pritisak

Tokom dugotrajnog smejanja brojni mišići lica, dijafragme, stomaka, ruku, nogu i leđa postaju aktivni i očne zenice se šire. Disanje je doboko i brzo. Frekvencija srca se podiže, podstiče se razmena materija i snabdevenost krvlju srca, kao i pluća i snižava se krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Smeh stimuliše rad creva

Kako smeh izaziva opuštanje i grčenje stomačnih mišića, ima stimulativno dejstvo na organe za varenje i sprečava zatvor.

Smeh smanjuje stres

Smeh je najbolji lek protiv stresa. Doprinosi smanjenju napetosti i izaziva psihičko i fizičko opuštanje organizma. Smeh redukuje adrenalin i kortizol, hormone stresa, a podstiče lučenje hormona sreće. Serotonin, dopamin, endorfin i noradrenalin deluju direktno na naš mozak i stvaraju osećaj zadovoljstva i ublažavaju bolove. Smeh je odličan protiv depresije, anksioznosti i ublažava brojne emocionalne i psihičke poremećaje.

Smeh štiti organizam

Dokazano je da smeh štiti od artritisa, spondiloze, glavobolje i migrene. Smeh pozitivno utiče na rad srca, podstiče cirkulaciju i smanjenje nivoa holesterola u krvi, sprečava začepljenost arterija i pojavu krvnih ugrušaka. Istraživanja pokazuju da smeh pozitivno deluje na imunitet. Smeh uništava bakterije, viruse i brojne minkroorganizme i tako štiti organizam od bolesti.

Smeh doprinosi mršavljenju

Ukoliko se često smejete, rešićete se suvišnih kilograma. Ako se smejete 10 – 15 minuta dnevno, potrošićete najviše 40 kalorija. Svakodnevni smeh aktivira metabolizam, a sprečava i pojavu nesanice.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top