Home / Ishrana / Zova za dijabetičare

Zova za dijabetičare

Zova predstavlja lek koji nam je od proleća do kraja leta dostupan na svakom koraku. Ova biljka raste kao žbun.

Cvetovi zove su mlečno bele boje, a ukus je gorak. Cvetovi sadrže etarska ulja, flavonoide, glikozide, hlorogensku kiselinu, ferulnu kiselinu, flavonole, tanine, kvercetin, hiperozid, astragalin, rutin i pektin. Od cvetova zove se pravi sok. Plod zove jeste okrugla bobica sa crvenim sokom. On sadrži tanine, glikozide, eterično ulje, voćne kiseline, šećer i vitamin C. Kada su bobice potpuno zrele, veoma su bogate vitaminom B. Kako se ne jedu sveži, plodovi ove biljke se kuvaju kao džem ili kompot. Svi delovi biljke obiluju gvožđem, kalijumom i natrijumom.

Dejstvo

Zova se preporučuje obolelima od dijabetesa i reumatičnih bolesti. Ima diuretička, antiupalna i antivirusna svojstva. Smatra se moćnim „čištačem“ krvi. Čaj od cvetova zove delotvoran je kod prehlade, kašlja, kijavice, teškog disanja i groznice. Osim toga, čaj podstiče lučenje mokraće i koristi se za lečenje išijasa. Čaj od kore se koristi u lečenju bubrega. Kora se uzima od februara do novembra. Sok od svežih bobica je izuztno sredstvo za jačanje i čišćenje krvi i umirenje trbušnih grčeva. Takođe, sok od bobica podstiče apetit. Zova se preporučuje protiv nesanice, nervoze i glavobolje.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top