Home / Ishrana / Nezdrava hrana izaziva depresiju

Nezdrava hrana izaziva depresiju

Naučna istraživanja dokazuju da su promene raspoloženja kod žena povezane sa konzumiranjem prerađene i masne hrane. Zato vodite računa o svojoj ishrani i sačuvajte mentalno i fizičko zdravlje.

Smanjite unos prerađene, rafinisane i masne hrane

Stručnjaci ističu da žene koje stalno konzumiraju hamburgere, pomfrit, čips, picu, peciva i hranu bogatu šećerom, rizikuju da budu depresivne. Prekomerno konzumiranje šećera uzrokuje depresiju. Umesto šećera konzumirajte med, ječmeni slad ili melasu. Ne bi trebalo koristiti ni zaslađivače jer i oni izazivaju depresiju, kao i namirnice bogate zasićenim mastima. Žene koje se hrane crvenim mesom, aromatizovanim mlečnim napicima, majonezom i rafinisanom hranom podložnije su depresiji i anksioznosti.

Šta treba jesti

Zdrava ishrana će vam sigurno pomoći u borbi protiv depresije. Ishrana sastavljena od namirnica koje su bogate vitaminima (B i E), mineralima – magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, folnom kiselinom, biljnim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama jeste najbolja.

Vitamin B pomaže u stvaranju serotonina i doprinosi dobrom raspoloženju. Dobar izvor vitamina B su piletina, žitarice, pasulj, riblje ulje i pastrmka. Magnezijum i gvožđe su dobri za zdravlje i omogućavaju normalno funkcionisanje moždanih ćelija. Cink je delotvoran u borbi protiv anksioznosti i slabosti. Ima ga u semenkama i pšeničnim klicama. Vitamin E smanjuje depresiju pa često treba jesti integralne žitarice, semenke i orašaste plodove. Raspoloženje mogu da poboljšaju: cvekla, paradajz, brokoli, grašak, paprika, spanać, integralne žitarice, jogurt, kajsije, avokado, ananas, lubenica, banane, maslinovo ulje, pečurke i riba (naročito losos).

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top