Alergija na sunce

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Crvenilo, osip i svrab karakteristični su za alergiju na sunce. Alergija nastaje kada imunološki sistem delove osunčane kože prepoznaje kao „strana tela“. Ponekad može doći i do ozbiljnih promena: veći eritemi, plikovi i otok, čak i po onim delovima tela koji su tokom izlaganja sunčevim zracima bili zaštićeni odećom. Alergiji su skloni ljudi svih tipova kože. Postoji sumnja da alergija na sunce nastaje usled naslednog faktora.

Alergijske reakcije

Najučestaliji tip alergije na sunce je polimorfna svetlosna erupcija. Karakteriše je nadražujući crveni osip i svrab po vratu, pregibima ruku i nogu. Osip se javlja nekoliko sati posle sunčanja ili izlaganja suncu. Osip se može povući u periodu od nekoliko dana. Alergija može nastati i usled upotrebe proizvoda za negu tela, u čijem sastavu su hemikalije koje kožu čine osetljivom na sunčevu svetlost. Česti uzročnici promena na koži su takođe fotosenzitivni lekovi: protiv akni, antidepresivi, antibiotici, diuretici i oralni antidijabetici. Reakcije su trenutne ili se javljaju posle nekoliko dana i to u vidu otoka, crvenila, mehurića, svraba i peckanja. Promene nastaju i po delovima tela koji su bili zaštićeni odećom. Posle smirivanja reakcije koža je zadebljala i tamnije boje.

Kako izlečiti alergiju na sunce?

Dijagnoza alergije na sunce postavlja se na osnovu kliničke slike i anamnestičkih podataka. Alergijsku reakciju treba tretirati hladnim oblozima i upotrebiti hidratantne i kortikosteroidne kreme. Za jače alergijske reakcije upotrebljavaju se kortikosteroidne kreme i antihistaminici. Najbolje je posetiti lekara da bi utvrdio da li je reč o alergijskoj reakciji na sunce.

Preventivne mere

Poštujte sledeća pravila ako ste alergični na sunce:

  • 30 minuta pre svakog izlaganja suncu nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom.
  • Nosite šešir sa velikim obodom i naočare koje imaju stopostotnu UV zaštitu.
  • Nosite garderobu sa dugačkim rukavima i nogavicama.
  • Ne boravite na suncu u periodu od 10 do 17 časova.
  • Pre korišćenja preparata za negu tela posavetujte se sa dermatologom, a ukoliko pijete lekove, konsultujte svog lekara.
Stefana Ilić

Jedan Ping

  1. Pingback: Sedam pitanja o nezi lica | Ženska strana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.