Sedam pitanja o nezi lica

Autor:

Petra Antić
0 Shares

Zanima vas da li sunčanje može izlečiti akne ili kako treba negovati suvu kožu? Ženska strana vam otkriva odgovore na ova i druga pitanja o lepoti.

Da li sunčanje leči akne?

Akne zahvataju najčešće lice, grudi i leđa, odnosno mesta gde ima najviše lojnih žlezda. Sunčanje ne leči akne. UV zraci privremeno dovode do smanjenja crvenila i smanjenog lučenja loja. Međutim, izlaganje sučevim zracima uzrokuje zapušavanje pora. Zato na jesen dolazi do pogoršanja i bujanja akni zbog zapušenih pora tokom leta.

Može li se alergija na sunce sprečiti?

Rizik od alergije na sunce se može smanjiti. Treba uvrstiti u jelovnik hranu bogatu vitaminima E, C, beta-karotenom, kao i selenom i cinkom. Obavezna je zaštita od sunca kremama sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 30-50). Kreme treba da sadrže titanijum-dioksid i cink-oksid. Kreme se nanose 15-30 minuta pre izlaganja suncu i svaka dva sata tokom boravka na suncu. U letnjem periodu treba izbegavati preparate koji povećavaju osetljivost kože (dezodorans, parfem, ulje od kantariona…).

Da li pušenje uzrokuju ubrzano starenje kože?

Osobe koje puše ranije dobijaju bore. Pušenje je veoma štetno za kožu jer izaziva skupljanje krvnih sudova i slabljenje cirkulacije. Osim toga, uništava i vitamin C, koji ima značajnu ulogu u stvaranju kolagena.

Kolika količina zaštitnog preparata je potrebna za lice?

Žene uglavnom koriste mnogo manje kreme za zaštitu od sunca nego što treba. Dovoljna količina kreme za zaštitu od sunca je otprilike dve kašičice. Kremu treba ravnomerno naneti na lice i vrat 15-30 minuta pre izlaska na sunce i na svaka 2-3 sata.

Kako treba negovati suvu kožu lica?

Suvoj koži je, osim vlage potrebna i masnoća. Ne umivajte se više od dva puta dnevno. Voda, naročito ako je tvrda, isušuje kožu. Preporučuje se upotreba blagih sredstava za umivanje (koja ne sadrže sapun). Treba izbegavati pilinge s krupnim česticama. Najbolje je koristiti kreme za negu lica koje sadrže biotin, gliko-glicerol i ceramid.

Da li se mogu trajno zatvoriti pore na licu?

Veličina pora na koži lica je genetski određena i pore se ne mogu trajno “zatvoriti”. Pore mogu biti izrazitije zbog nagomilavanja mrtvih ćelija na koži ili ceđenja bubuljica. Primenom pilinga odstranjuju se odumrle ćelije, pa se pore manje vide.

Mogu li se sučeve pege ukloniti?

Sunčeve pege se javljaju na onim delovima kože koji su uvek izloženi suncu: na obrazima, nosu i rukama. Najbolje je preventivno delovati: koristiti kreme prema tipu kože sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavati intenzivno sunčanje. Sunčeve pegice se obično povlače posle prestanka izlaganja suncu. Za uklanjanje sunčevih pega preporučuje se hemijski piling.

Petra Antić

2 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.