Home / Ishrana / Namirnice za dobar san

Namirnice za dobar san

Nekvalitetan san može da uzrokuje dijabetes, gojaznost, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, i demenciju. Umesto korišćenja pilula za spavanje, konzumirajte mleko, banane, višnje i zeleno lisnato povrće. Ove namirnice obezbediće vam dobar san.

Toplo mleko

Mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koju organizam ne može sam da proizvede. Čak i u malim dozama ona može pomoći da se lakše zaspi. Mleko je bogato kalcijumom, mineralom koji je značajan za izgradnju kostiju i utiče na nerve u mozgu. Ukoliko u organizam ne unosite dovoljno kalcijuma, postaćete nervozni i razdražljivi, što može da uzrokuje nesanicu. Osim mleka i mlečnih proizvoda, kalcijumom su bogati voće, povrće, riba i jaja.

Banane

Banene su odličan lek protiv nesanice. Ovo voće takođe sadrži triptofan – aminokiselinu sa prirodnim sedativnim dejstvom. Banane su bogate kalijumom i magnezijumom, a ovi minerali su dobra sredstva za opuštanje mišića.

Višnje

Višnje su izuzetno korisne za zdravlje: snižavaju nivo šećera u krvi i štite od raka debelog creva. Ovo voće je odličan izvor melatonina, hormona koji usporava starenje i reguliše spavanje. Savetuje se da se pojede šaka ovog crvenog voća dva sata pre spavanja.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće leči nesanicu. Zato jedite spanać, blitvu, kelj i zelje. Ove namirnice obliju vitaminima i mineralima koji su neophodni za miran i dobar san.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top