Home / Ishrana / Tikvice za vitalnost organizma

Tikvice za vitalnost organizma

Tikvice obezbeđuju brojne zdravstvene koristi. Ovo povrće je male energetske vrednosti. Tikvice obiluju folatima, kalijumom, fosforom, selenom, kalcijumom, manganom, magnezijumom i vitaminima A, C i B. Pošto ne sadrže šećer, trebalo bi obavezno da se nađu na jelovniku dijabetičara. Takođe, veoma su bogate vodom i antioksidansima.

Preporučuju se protiv dehidratacije, kao i osobama koje imaju astmu i reumatoidni artritis. Selen jača imunitet, sprečava starenje kože i učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Magnezijum i kalijum doprinose snižavanju pritiska, dok vitamini A i C sprečavaju razvoj ateroskleroze. Vitamin B omogućava koži da se bori sa štetnim dejstvom spoljnih faktora. Zahvaljujući hranljivim vlaknima, tikvice snižavaju holesterol i doprinose izbacivanju toksičnih materija iz organizma.

Tikvice se mogu pripremati na različite načine. Ne preporučuje se guljenje mladih tikvica jer je kora bogata dragocenim sastojcima. Tikvice usporavaju proces starenja kože. Smatra se da tikvice jačaju funkcije mozga. Takođe, pozitivno deluju na urinarni trakt i bubrege.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top