Home / Ishrana / Jagode čuvaju zdravlje

Jagode čuvaju zdravlje

Pravo je vreme da uživate u čarima jagoda. Sezona im počinje sredinom aprila i završava se krajem jula.

Šta ih čini tako posebnim?

Jagode sadrže veliku količinu vitamina C, kao i vitamine B kompleksa, vitamin E i K. Odličan su izvor fenola i folata. Ovo voće čisti krvne sudove od naslaga masnoće, jača srce i snižava krvni pritisak. Zahvaljujući vlaknima dobro deluje na probavni sistem. Sadrži linunsku, salicilnu i vinsku kiselinu. Bogata je mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i manganom. Zbog bogatog sadržaja antioksidanasa i vitamina, imaju snažno antikancerogeno dejstvo.

Jagode imaju malo kalorija pa su idealne za sve koji žele da smanje telesnu težinu. Činija jagoda ima oko 55 kalorija. Od šećera preovlađuju glukoza i levuloza, a saharoza je manje zastupljena, pa se preporučuju i dijabetičarima. Sveže jagode povećavaju plodnost muškaraca koji nemaju druge organske uzroke steriliteta. Jagode imaju diuretička svojstva, pa su dobre za regulaciju funkcije bubrega. Štite od degeneracije mišića, artritisa, gihta i skleroze. Plodovi jagode su bogati peptinom, taninom, folnom kiselinom i flavonidima. Jagode su delotvorne i kod kožnih oboljenja i pomažu izbacivanju peska iz žuči i bešike. Dokazano je da konzumiranje jagoda usporava pad kognitivne funkcije kod starijih žena.

Jagode sadrže u manjoj količini oksalnu kiselinu, pa mogu izazvati alergiju. Najčešće je to osip po koži lica i tela. Zato se savetuje da se jagode konzumiraju sa nekim mlečnim proizvodom (jogurt, kiselo mleko) da bi se ublažilo dejstvo ove kiseline.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top