Zdravo letnje povrće

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Zdrava letnja ishrana ne može se zamisliti bez povrća. Tokom leta konzumirajte paradajz, grašak, krastavac i boraniju jer ove namirnice čuvaju zdravlje i vitalnost organizma.

Paradajz štiti od srčanog i moždanog udara

paradajzParadajz je odlična namirnica za letnje dane. Bogat je vitaminima A, B1, B2, B7, C, E i K. Sadrži mnogo vode, ugljene hidrate, malo belančevina i masti, kao i dijetna vlakna. Paradajz sadrži i kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i kalcijum. Vitamin K čuva kosti, dok folna kiselina (takođe sastojak paradajza) utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i tako pomaže u slučaju malokrvnosti. Ovo povrće je odličan izvor likopena, antioksidansa koji smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva, materice, pluća i prostate. U 100g paradajza ima 25kcal. Ima slično dejstvo kao statini, tj. kao lekovi koji snižavaju nivo masnoće u krvi. Ovo povrće utiče na umanjenje sljepljivanja trombocita, pa sprečava trombozu i rizik od srčanog i moždanog udara. Paradajz je dobar diuretik i izbacuje tečnost iz organizma. Delotvoran je u slučaju bolesti pankreasa i jetre. Biotin ili vitamin B7 značajan je za zdravu i lepu kosu.

Grašak sprečava osteoporozu

grasakGrašak je izuzetno bogat vitaminima B grupe (B1, B2, kao i beta karotenom) i vitaminom C. Vitamini B grupe i folna kiselina štite srce i krvne sudove. Grašak sadrži gvožđe, kalijum, fosfor, kalcijum i proteine. Dobar je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, jednog od osnovnih proteina kostiju. Kosti čini snažnijim i sprečava osteoporozu. U 100g ovog povrća ima 80kcal. Grašak se posebno preporučuje osobama koje su hronično umorne zato što je bogat supstancama koje učestvuju u proizvodnji energije.

Krastavac snižava visok pritisak

krastavacIdealna namirnica za leto jeste krastavac. Ovo povrće prava je riznica vitamina C, E, B1 (tiamin) i karotina. U 100g ima 14kcal. Krastavac je veoma bogat vodom, a sadrži i ugljene hidrate, belančevine, masti i dijetna vlakna. Zastupljeni su i kalijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, mangan i jod. Krastavac snižava visok pritisak i šećer u krvi i pomaže u slučaju reumatskih bolesti. Delotvoran je i kod bolesti bubrega i utiče na izlučivanje štetnih materija iz tela. Krastavac je bogat važnim fitonutrijentima, kukurbitacinima, flavonoidima i lignanima. Oni imaju snažno antioksidansno i antikancerogeno dejstvo. Kako sadrži vitamin E, krastavac usporava proces starenja kože.

Boranija reguliše nivo šećera u krvi

boranijaBoranija je veoma zdravo povrće. Bogat je izvor karotina i vitamina E, C i grupe B. Visok procenat kalijuma čini od boranije odličan lek protiv visokog pritiska. Takođe, povoljno utiče na rad srca i pomaže u izlučivanju nepotrebnih materija iz organizma. Osim kalijuma, boranija sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, mangan, nikl i kobalt. U 100g ovog povrća ima 42kcal. Magnezijum i omega-3 masne kiseline štite od pojave raka i poboljšavaju pamćenje. Ovo povrće sadrži jednu od neesencijalnih aminokiselina, arginin. Ova aminokiselina deluje slično kao insulin pa bi zbog toga dijabetičari trebalo često da jedu boraniju. Inzotol je veoma dragocena supstanca koju sadrži boranija. Ona jača srce i uspostavlja ravnotežu leukocita u krvi. Osim toga, boranija je odličan lek protiv osteoporoze i artritisa.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.