Paradajz čuva zdravlje

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Paradajz je bogat supstancama koje su od vitalnog značaja za organizam. Smatra se da ima mnoga lekovita dejstva protiv poremećaja varenja, problema sa jetrom i bolesti bubrega. Malokrvne osobe i deca trebalo bi da jedu svež paradajz ili da piju sok od paradajza.

Izvor minerala

Paradajz je bogat magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom. Ovo povrće će na najbolji način nadoknaditi gubitak minerala koji je nastao zbog znojenja tokom letnjih dana. Paradajz je odličan izvor vitamina C. 100g paradajza može da pokrije četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored vitamina C on je dobar izvor i vitamina A.

Likopen uništava slobone radikale

paradajz salataLikopen daje paradajzu crvenu boju, a u ćelijama ljudskog tela uništava slobodne radikale koji mogu da izazovu rak. Ova supstanca smanjuje rizik od nastanka infarkta srca. Organizam najbolje koristi likopen kada se na paradajz kapne malo maslinovog ulja. U stresnim situacijama paradajz može da popravi raspoloženje. Kuvani paradajz je zdraviji od presnog. Presan paradajz sadrži veliku količinu balastnih materija, što olakšava varenje. Međutim, kuvani paradajz najbolje štiti od raka. Posle 2 minuta kuvanja paradajza, količina likopena u njemu se povećava za jednu trećinu, a posle 15 minuta kuvanja u paradajzu ima 150% više likopena.

Paradajz pomaže pri mršavljenju

U 100g paradajza ima samo 19 kalorija, pa je odlična namirnica za dijetu. Balastne materije pomažu želucu i crevima u njihovom radu, a hrom u paradajzu obezbeđuje osećaj sitosti.

Maja Stojanović


Jedan Ping

  1. Pingback: Zdravo letnje povrće | Ženska strana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.