Ovas popravlja krvnu sliku i snižava pritisak

Ovas popravlja krvnu sliku i snižava pritisak

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Ovas je jedna od najzdravijih namirnica. Ovas (Avena sativa) pripada familiji trava i dostupan je u obliku pahuljica, brašna, mekinja i kao celo zrno. Bogat je fosforom, kalcijumom, gvožđem, jodom, kalijumom, cinkom, bakrom, manganom, magnezijumom, fluorom, natrijumom i sumporom. Takođe, sadrži  antioksidante, vitamine B grupe, E i K, kao i karotin i aminokiseline. U 100 g ima oko 390 kcal, 11 g biljnih vlakana i 7 g masti.

Zašto treba jesti ovas?

Ovas ili zob popravlja krvnu sliku, snižava nivo krvnog pritiska, štiti od srčanih bolesti, reguliše rad organa za varenje, doprinosi hormonalnom balansu, nadoknađuje energiju, povoljno deluje na jetru, bubrege, žuč, mokraćne kanale… Istraživanja su pokazala da osnovu strukture ćelijskog zida ovsa čini složeni ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunološkog sistema, aktivira ih i osposobljava ih za borbu sa bakterijama i virusima. Beta-glukan je razgradivo biljno vlakno koje snižava nivo holesterola u krvi. Ovas ili zob jača nervni sistem, leči šećernu bolest, ublažava reumatske tegobe, doprinosi zdravlju zuba i štiti kosti.

Ovas pomaže u skidanju viška kilograma

Ova žitarica se preporučuje onima koji žele da smršaju. Kaša od ovsa održava nizak nivo insulina u krvi posle obroka. Iznenadni porast i opadanje nivoa insulina u krvi usporavaju metabolizam, pa se sagoreva manje kalorija.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.