Joga vežbe jačaju telo i ublažavaju stres

joga vezbe jacaju telo i ublazavaju stres 1
Young people meditating in a yoga class

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Joga vežbe poboljšavaju fizičko i mentalno stanje organizma u svim mogućim aspektima. Joga utiče na pravilan rad kardiovaskularnog sistema, povoljno deluje na metabolizam, reguliše telesnu težinu, ublažava stes, kao i anksioznost. Utvrđeno je da osobe koje praktikuju jogu imaju više samopouzdanja i odličnu koncentraciju. Predlažemo vam ove asane koje će vas, sigurni smo, potpuno relaksirati.

Drvo poza

Prebacite težinu tela na levu nogu i osetite stabilnost. Pomoću ruku savijte desnu nogu u kolenu, a stopalo smestite na unutrašnju stranu butine leve noge. Dlanove sastavite ispred grudnog koša. Podižite ruke sa uzdahom, spajajući dlanove iznad glave. Na izdisaj vraćajte dlanove opružajuči ruke ispred tela i stavljajući ih u prvobitni položaj. Ponovite vežbu savijajući levu nogu.

drvo poza

Orao poza

Povijte levu nogu u kolenu. Desnu nogu i stopalo obavijte oko leve noge. Levu ruku povijte u laktu, a desnu obavijte ko nje. Dlanovi treba da budu spojeni. Gledajte u jednu tačku na podu. Ponovite asanu sa povijanjem desne noge.

orao poza

Lotos poza

Savijte desnu nogu u kolenu i smestite stopalo na preponu leve noge. Savijte i levu nogu tako da prsti naležu na preponu desne noge. Oba kolena treba da dodiruju pod. Leđa i vrat su u vertikalnoj liniji. Nadlaktice se oslanjaju na kolena, dlanovi su okrenuti prema gore. Zatvorite oči i dišite duboko. Ponovite vežbu sa suprotno ukrštenim nogama.

lotos poza

Luk poza

Lezite na stomak. Brada je oslonjena na pod. Savijte noge u kolenima, rukama obuhvatite skočne zglobove i odignite butine od poda. Spojite palčeve stopala. Udahnite. Sa izdahom podižite savijene noge, a istovremeno podižite i gornji deo tela. Pogled usmerite prema nebu. Vratite telo na pod i dalje držeći skočne zglobove. Odmorite se, pa ponovite vežbu.

luk poza


2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Šta je prolećni umor i kako ga ublažiti | Ženska strana

  2. Pingback: Kako ubrzati rast kose: 12 efikasnih načina | Ženska strana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.