Home / Poslednji tekstovi / Joga vežbe jačaju telo i ublažavaju stres

Joga vežbe jačaju telo i ublažavaju stres

Joga vežbe jačaju telo i ublažavaju stres

Joga vežbe poboljšavaju fizičko i mentalno stanje organizma u svim mogućim aspektima. Joga utiče na pravilan rad kardiovaskularnog sistema, povoljno deluje na metabolizam, reguliše telesnu težinu, ublažava stes, kao i anksioznost. Utvrđeno je da osobe koje praktikuju jogu imaju više samopouzdanja i odličnu koncentraciju. Predlažemo vam ove asane koje će vas, sigurni smo, potpuno relaksirati.

Drvo poza

Prebacite težinu tela na levu nogu i osetite stabilnost. Pomoću ruku savijte desnu nogu u kolenu, a stopalo smestite na unutrašnju stranu butine leve noge. Dlanove sastavite ispred grudnog koša. Podižite ruke sa uzdahom, spajajući dlanove iznad glave. Na izdisaj vraćajte dlanove opružajuči ruke ispred tela i stavljajući ih u prvobitni položaj. Ponovite vežbu savijajući levu nogu.

drvo poza

Orao poza

Povijte levu nogu u kolenu. Desnu nogu i stopalo obavijte oko leve noge. Levu ruku povijte u laktu, a desnu obavijte ko nje. Dlanovi treba da budu spojeni. Gledajte u jednu tačku na podu. Ponovite asanu sa povijanjem desne noge.

orao poza

Lotos poza

Savijte desnu nogu u kolenu i smestite stopalo na preponu leve noge. Savijte i levu nogu tako da prsti naležu na preponu desne noge. Oba kolena treba da dodiruju pod. Leđa i vrat su u vertikalnoj liniji. Nadlaktice se oslanjaju na kolena, dlanovi su okrenuti prema gore. Zatvorite oči i dišite duboko. Ponovite vežbu sa suprotno ukrštenim nogama.

lotos poza

Luk poza

Lezite na stomak. Brada je oslonjena na pod. Savijte noge u kolenima, rukama obuhvatite skočne zglobove i odignite butine od poda. Spojite palčeve stopala. Udahnite. Sa izdahom podižite savijene noge, a istovremeno podižite i gornji deo tela. Pogled usmerite prema nebu. Vratite telo na pod i dalje držeći skočne zglobove. Odmorite se, pa ponovite vežbu.

luk poza

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top