Zašto su korisna jaja?

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

U jajetu ima mnogo gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, vitamina B grupe i vitamina A, E i D. Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma, koji je veoma važan za zdrave i čvrste kosti.

Belance sadrži najkvalitetnije proteine, a žumance je izvor esencijalnih masnih kiselina. Ove kiseline su od izuzetnog značaja za razvoj centralnog nervnog sistema. Jaja sadrže minerale i karotenoide koji nas štite od očnih bolesti. Zahvaljujući folnoj kiselini jaja štite i od kardiovaskularnih bolesti.

Ukoliko često jedete jaja (naročito kuvana) možete usporiti proces starenja mozga. Ova namirnica sadrži holin, materiju koja štiti telo od poremećaja kao što je demencija. Inače, naš organizam iskoristi 100% proteina iz ovog proizvoda. Naučnici su dokazali da jaja nisu uzrok visokog nivoa holesterola u krvi, kao što se dosta dugo smatralo. Dokazano je da su zasićene masti i prerađene biljne trans masti štetnije kada je u pitanju nivo holesterola i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Jedno jaje sadrži 213mg holesterola, a lekari preporučuju najviše 300mg dnevno. Zbog toga se osobama koje imaju povišen holesterol preporučuje samo jedno jaje na dan.

Vodite računa pri kupovini jaja. Salmonela je bakterija koja se često nastanjuje u unutršnosti jajeta. Dobro je da svako jaje pregledate detaljno: da li ima naprsnuća ili pukotina. Pre kuvanja obavezno operite jaje u toploj vodi. Pripazite i tokom kuvanja, jer su nedokuvana jaja takođe dobra podloga za bakterije. Jaja se koriste u dijetama jer sadrže samo 90 kalorija i oko 5g masnoća.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.