Manipulacija

Autor:

Nandi Uzelac
0 Shares

Želatinasti karakter ili željezni karakter? Nije isto, ne svodi se na identičnu pojavu i ne vodi k istom cilju. Različito od početka kako može biti slično na koncu? Nije, dovodi se u pitanje prozirnost osobnosti, jačina da se odupremo nevolji / kaosu protivnoj  našem raciu. Mora se razumijeti cijela  podloga priče.

Najčešće osobe pate od osjećaja krivice koji je usađen davno prije, zapravo u ranom djetinjstvu, kada se većina našeih stavova  formira i oblikuje pod podlogom socijalne okoline koja nas okružuje. Ta ista okolina odobrava ili demantirajućim aktima  negira naše ponašanje i razmišljanje. Isti osjećaj nas tjera da se modeliramo nečijem  ponašanju, koje će s obzirom na inferiornost ove osobe tim još više biti podraženo i pretvoriti se u dominaciju. Koliko tada sama osoba može uvidjeti, a da se ne produbljuje agonija, znati stati i oduprijeti se? Trenutak odluke je krucijalan, kada takozvana žrtva odluči iskonski  promijeniti stuaciju u svoju korist. Kako uopće prepoznati da vas netko „vozi „. Eh to je  stvarno teško. To može biti samo dio neke osobe, koji on /ona nekontrolirano  primjenjuje u svojim  odnosima, time utječe na efektivnost i činove druge osobe. Međutim, da li vam je bitnija veza -korelacija  s tom osobom ili  s nekim koga znate od svog prvog dana – samog sebe. Dobro raščlanite  situacije kada ste napravili nešto, oprostili, zažalili zbog nečega što ste htjeli, ali ste odustali na nagovor nekoga,  pod  rijekom lijepih /ružnih /emotivnih izljeva. Mislite da je pod tako nekom navalom  usađenih sjećanja  i mišljenja odluka na koncu bila istinski vaša. Pa sada…

Savjet je  iznošenje stava  iz nečije perspektive, a nametanje nešto potpuno drukčije. Iako ne upirem vas ni ja sada ni na šta. Budite odani sami svom karakteru. Samo to ste svijetu dužni – biti svoji. Rođeni ste sa svojim mozgom, sa svojim tijelom, pa zašto da  vas netko čupa za inteligenciju i vi trošite  njihovu kad imate vlastitu. Toleriranje je odobravanje i ohrabrivanje takvih potupaka koji  nikad neće prestati dok se  tako odnosite prema istima. Očigledno te osobe vole sebe i dosljedne su svojim  željama,  prohibicijama. U čemu je onda kvaka? A ništa, samo malo upornosti, glavu gore (ne znači da ćete postati okorijeli egocentrični  narcis , no malo samoljublja nikog nije ubilo), volite se, zalužujete svoje malo mjesto nekud  i pravo na izbor i vlastitu misao, ma koliko kriva bila, samo ju ne narađujte drugima i oni imaju isto pravo. Čemu trpiti tuđe idiotarije kad i vaše jednako mogu biti glupe. Ma tko bude jače upirao, razdjevičit će zemlju zbunjenih.

Nandi Uzelac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.