Kada dete ne želi da popije lek

Autor:

Redakcija
0 Shares

Vaše dete ne želi da popije lek? Evo šta treba da radite u takvim situacijama.

Koristite plastičnu kašičicu ili pipetu

Već sa godinu dana dete svesno guta i žvaće, pa zbog toga često ne želi da stavi u usta ono što mu se ne sviđa. Najbolje je da budete strpljivi. Neka vaše dete zauzme sedeći položaj kako bi lakše popilo lek. Umesto čajne kašičice, upotrebljavajte plitku plastičnu kašičicu. Dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju usnu deteta. Tako ćete znati da je dete progutalo lek. Pipeta je još bolje rešenje. Stavite je između unutrašnje strane obraza i desni i ukapajte lek.

Izbegnite osetljive delove usta

Kada dajete detetu lek, trudite se da izbegnete bebine osetljive delove usta. Većina receptora za ukus smešteno je na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da uzrokuje povraćanje. Najbolje mesto za davanje leka jeste između unutrašnje strane obraza i desni, ka zadnjem delu usne šupljine.

Stavite lek u sok

Poslužite se lukavstvom – stavite lek u sok od kruške ili jabuke. Kada dete popije sok, proverite da li je sve iz flašice popijeno. Ukoliko treba da ukapate u uho, prethodno pipetu zagrejte rukom. Sačekajte da dete zaspi, dok spava postavite ga na stranu, pa ukapajte lek u uho koje ga boli.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.