Feng šui saveti za sreću i harmoniju u domu

Feng šui saveti za sreću i harmoniju u domu

Autor:

Redakcija
0 Shares

Feng šui je drevna kineska nauka koja je usmerena na kreiranje harmonije u svim aspektima ličnog života. Stara je više od 5.000 godina. U prevodu Feng znači vetar (dah), a Shui je voda (za piće). Tradicionalne feng šui veštine jesu umetnost balansiranja i harmonizacije kosmičke či energije sa čovekom i okruženjem oko njega. Ova disciplina je veoma popularna u zapadnom svetu. Feng šui daje objašnjenje šta je sve potrebno da biste u prostoru u kome svakodnevno boravite privukli pozitivnu energiju i podstakli sreću u ljubavi, karijeri i životu. Može pomoći da pronađete energetski balans i da unese harmoniju i obilje u vaš dom. U nastavku teksta otkrijte koji su to važni feng šui saveti za sreću i harmoniju u vašem domu.  

Očistite dom: feng šui saveti 

Očistite dom: feng šui saveti

Vaša kuća odražava vaše unutrašnje biće i vaša osećanja. Prostor u kome se nalazite mora biti čist. Ako je oko vas nered, to može da ukaže na haotičnost u brojnim oblastima vašeg života i može da spreči pravilan protok energije. Kada ste u neurednom prostoru, to utiče na vaše mentalno zdravlje. 

Sređivanje prostora po feng šui principu pozitivno će uticati na vaš život. Izbacite stare stvari koje ne koristite, staru odeću koju ne nosite, uvelo cveće. Ormari treba da budu sređeni i stvari složene. To će podstaći sreću i mir. Prilaz vratima treba da bude slobodan i prozračan, kako bi energija proticala. Prema feng šui principima, brdo cipela u ulaznom hodniku uvodi bolest u dom. Složite cipele u cipelarnik ili u kutije, koje će stajati na policama ili u ormaru. Ulazna vrata ne treba da škripe. Moraju biti čvrsta i veća od ostalih. 

Ogledala imaju ključni značaj, jer reflektuju energiju, isto kao što reflektuju lik. Ogledalo postavite naspram ulaznih vrata u prostoriji u kojoj nema puno prirodnog svetla. Treba da je postavljeno tako da se iznad glave vidi bar 30 cm prostora, tako ćete biti sigurni da se u njemu ogleda i vaša aura. Poželjna su ovalna ili okrugla ogledala. 

Izbacite televizir iz spavaće sobe. Struja uzrokuje akumuliranje statične energije koja ne može da izađe iz prostorije i pretvara se u negativnu energiju. Odmah menjajte pregorele sijalice i popravljajte polomljene prozore da ne biste izgubili pozitivnu energiju. Možete nabaviti akvarijum jer, po kineskom verovanju, ribe su simbol sreće. Vetrite prostorije nekoliko puta dnevno. Svež vazduh i svetlost su velika manifestacija energije. Svetlost u domu, bilo prirodna ili vestačka, utiče na kvalitet energije. Takođe, nije dobro da radite u spavaćoj sobi i tu se istovremeno odmarate. Ako je ista prostorija i za odmor i za rad, prema feng šui pravilima, ona neće biti ni za jedno ni za drugo.

Radno mesto i feng šui

Radno mesto i feng šui

Najbolje je da vaša kancelarija ili radni prostor budu odvojeni od spavaće ili dnevne sobe. Na radnom mestu sedite tako da vam je iza leđa zid, a ne prozor. Vrata prostorije u kojoj radite ne treba da se otvaraju prema vašem radnom stolu, jer će vas či energija zapljusnuti i postaviti prepreke na putu. Nemojte gajiti kaktuse i druge biljke oštrog izgleda u kancelarijii, jer one proizvode negativnu energiju. Kompjuter treba da je na severozapadnoj strani, a radna lampa na južnoj. 

Cveće i feng šui

Cveće i feng šui

Cveće je najveći provodnik pozitivne energije. Izgleda lepo i divno miriše a to usrećuje ljude. Najbolje su biljke s okruglim ili zaobljenim lišćem, jer se kod onih s šiljastim listovima energija skuplja u vrhovima i to može dovesti do zdravstvenih problema. Saksijske biljke nadoknađuju boravak u prirodi. Najbolji izbor su božur, fikus, bambus, krasulja, orhideja, zeleni ljiljan kozlac. Orhideja je po feng šuiju simbol plodnosti, snage, lepote, sreće i duhovnog prosperiteta. Gajite je na jugozapadu, pored prozora, jer će u vaš život uneti ljubav. Kupite srećni bambus i držite ga u levom uglu dnevne sobe. Možete i da postavite vaze sa svežim, rezanim cvećem u prostorije u kojima provodite najviše vremena. 

Feng šui boje: kako izabrati pravu boju

Boje na nas deluju podsvesno na nivou energije, zato vodite računa koja boja dominira u određenom prostoru. Ulepšajte kuću ili kancelariju bojama tako da se svaki put kada uđete u prostor nasmejete. Osećaj zadovoljstva i radosti stvara energiju koja vam može pomoći tokom dana i preliti se u druge oblasti vašeg života. 

Izaberite pravu boju:

  • Za dnevnu sobu birajte zemljane, neutralne boje, belu, plavu ili zelenu.
  • Za kuhinju se takođe preporučuju neutralne boje, bela, plava ili žuta. 
  • U kupatilu treba da dominiraju bela, ružičaste nijanse ili siva i crna.
  • U spavaćoj sobi ne treba da preovlađuju jarke boje. Bolji izbor su blage, pastelne boje. Izaberite svetloplavu, zelenu, ružičastu ili boju breskve.
  • Za radnu sobu se preporučuju bela, crna ili ljubičasta boja. 

Simboli i predmeti u feng šuiju

Potrebno je postaviti predmete na pravom mestu i sreća ce doći na vaša vrata. Par zlatnih svinja donosi bogatstvo i sreću. To je simbol marljivosti i poštenja. Statua Bude koja stoji blizu vaših ulaznih vrata povećaće vašu energiju. Mesečeva žaba s novčićem u ustima je simbol sreće i bogatstva, ali i dugovečnosti. Figura zmaja će vaš posao učiniti prosperitetnim. Stavite ga u ćosak prema jugoistoku prostorije tako da gleda u vrata. Ovo je simbol dugovečnog i uspešnog života. Postavite sveće u raznim bojama, oblicima, veličinama kako bi vam donele uspeh u svim aspektima života.


1 Komentar

  1. angie Reply

    Super saveti, voim feng shui i neka pravila sam i primenila u svom domu. Sada gledam da kupim neku xenonlight podnu lampu za dnevnu sobu pa vec razmisljam gde najbolje da je uklopim. Imam i dosta biljaka, obozavam zelenilo u sobi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.