Feng šui i biljke

Feng šui i biljke

Autor:

Redakcija
0 Shares

Po drevnoj kineskoj filozofiji, od feng šuia i od toga kako uredujemo životni prostor u kome provodimo najveći deo dana, umnogome zavisi da li ćemo biti zdravi, koliko ćemo da imamo uspeha u karijeri, ljubavi, braku, porodičnim odnosima… 

Zbog toga bi trebalo da izbegnemo da nas okružuju predmeti koji imaju manjak životne energije.

Feng šui poznavaoci kažu da je izuzetno značajno da vodimo računa o tome kojim se biljkama okružujemo kako u stanu, tako i na terasi, u bašti… Drvenaste biljke imaju posebnu važnost, jer utiču na sreću u životu, uspeh u karijeri i plodnost.

Ovo je jedno od pravila na kojem insistira feng šui, ali ne i jedino! Drevna veština uređivanja prostora insistira da:

  • biljke treba da se gaje u istočnom delu, jer je tada njihov pozitivan uticaj na okolinu najveći
  • ako ste u braku i priželjkujete bebu, izbacite cveće iz spavaće sobe, a voće (posebno plod nara kao simbol plodnosti) stavite u ljubavno gnezdo
  • biljke sa trnjem ne bi trebalo da gajite u stanu, ali se preporučuje da ga zasadite ispred kuće, jer ima zaštitničku uloge (NE u blizini ulaznih vrata), a ako živite u stanu biljke sa trnjem gajite na terasi
  • ne dozvolite da krošnje drveća prekriju kuću.

Bonsai (patuljste biljke) nisu poželjne ni u kući, ni van nje, jer predstavljaju zaostalost u razvoju. Biljke koje bi trebalo redovno da se orezuju emituju lošu energiju, a isto važi i za drveće u bašti koje treba redovno da se podrezuje. Ako drveće, ili cveće uvene u kući obavezao ga izvadite iz zemlje i bacite. Sveže cveće donosi sreću i bogatstvo u kuću, pa ga stavite u dnevnu sobu, a kada se osuši, obavezno ga bacite, jer proizvodi negativnu energiju. 

Izbegavajte da držite suvo cveće u kući, ili stanu, jer se veruje da donosi nesreću, a to se NE odnosi na veštačko cveće za koje Kinezi, iako ga mnogi smatraju kičem, veruju da donosi sreću. Postavljanje žbunastih biljaka ispred oštrih ivica kuće neutrališe njihovo štetno zračenje. Kupatilo je jedina prostorija u kojoj se ne preporučuje gajenje biljaka, ili cveća (osim bambusa), jer se veruje se da će sreća da okrene leđa onome ko ne poštuje ovo pravilo.

Limun je biljka koja štiti od malera i vradžbina, a zajedno sa pomorandžom predstavlja simbole sreće i u kuću unosi prosperitet. Trebalo bi da se zasade u blizini ulaznih vrata, ili na terasi. Najbolje biljke za dobar či (energija za harmoniju) su krasulja, bambus, fikusi, začinsko bilje, lavanda, palme, narcisi, hrizantema ili, jednostavno, sveže cveće u vazi.

Feng znači vetar, a šui označava vodu. Termini se odnose na pronalaženje idealnog mesta za stanovanje, zaklonjenog od jakih vetrova i uz reku, koja donosi sreću, obilje i bogatstvo. Jednostavno rečeno feng šui je mudro stanovanje koje podrazumeva održavanje stalne pozitivne veze između prirode, unutrašnjeg prostora i ljudi koji u njemu borave.


Jedan Ping

  1. Pingback: Feng šui saveti za sreću i harmoniju u domu | Ženska strana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.