Bolovi u dojkama – uzroci i lečenje

Bolovi u dojkama – uzroci i lečenje

Autor:

Redakcija
0 Shares

Nema žene koja nije u nekom periodu svog života osetila bol u dojkama. Ova pojava se naziva mastalgija ili mastodinija i najčešće se javlja u sklopu predmenstrualnog sindroma. Lokacija bola može varirati, a jačina bola se kreće u rasponu od tupog bola, preko pulsirajućeg, sve do stalnog osećaja bola u bradavici, u čitavoj dojci ili nekom njenom delu.

Ciklična mastalgija se javlja pre menstrualnog ciklusa i karakterišu je osećaj težine u predelu ruku i pazuha i bolne dojke. Uzrok tome su hormonske promene. Tegobe najčešće prestaju u menopauzi.

Neciklična mastalgija se javlja kod žena od 30 do 50 godina. Simptomi su oštar bol u grudima, peckanje i ubadanje u jednom delu dojke. Može nastati zbog grčenja mišića u grudnom košu, infekcija i čvorica i cista u dojkama. Svakako je potreban stručni lekarski pregled nakon čega se određuje terapija.

Uzroci mastalgije

Smatra se da je uzrok mastalgije hormonski disbalans. Naime, pošto je žlezdano tkivo dojke osetljivo na polne hormone i kako se povećava nivo estrogena pre menstruacije, tegobe su najčešće prisutne pred mesečni ciklus, a s njegovim završetkom i bolovi prestaju.

Bol i osetljivost u dojkama izazuvaju različite upale, ciste, fibromi ili fibroadenomi, gojaznost, povrede, lekovi, stres, nošenje neadekvatnog grudnjaka, mišićna oboljenja, prekomerni unos kofeina, energetskih pića i slatkiša.

Mastalgija zahteva detaljan lekarski pregled ako su bolovi povezani sa upalnim procesima dojke, ako se javljaju u oblasti uvećanih cista i ako se pored bola utvrdi čvor ili slično otvrdnuće. Ako bolovi prestaju s početkom menstruacije, nema razloga za zabrinutost.

Lečenje mastalgije

Ako su u pitanju intenzivni bolovi u dojkama koji ne prestaju s početkom menstruacije, neophodna je sistemska ili lokalna terapija. Upotreba analgetika zahteva oprez, posebno kada je reč o trudnicama ili ženama koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju. Ciklična mastalgija se leči nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

Bol u grudima se može ublažiti pravilnom ishranom. Lekari preporučuju raznovrsnu ishranu sa što manje zasićenih masnoća i sa što više voća i povrća. Potrebno je smanjiti unos soli i kofeina, i izbegavati duvanski dim. U terapiji se koriste ulje jagorčevine i soje, zatim namirnice bogate magnezijumom, vitaminom E i B6 i omega-3 masnim kiselinama. Zeleno lisnato povrće, orasi, žitarice, soja, kukuruz, pasulj i meso su odličan izvor magnezijuma.  Pomoć pruža i fitoterapija. Diuretskim delovanjem bilja pojačava se lučenje viška tečnosti koja se nakuplja u međućelijskom prostoru i smanjuje se otečenost i bol u dojkama. Obolelima od mastalgije se preporučuje upotreba biljnih preparata na bazi noćurka jer sadrži gama linolensku kiselinu, koja kontroliše nivo prostaglandina i smanjuje upalu. Mogu se uzimati 3-4 grama ulja noćurka u nekoliko pojedinačnih doza. Bol se može smanjiti i korišćenjem progesteronskih krema.

Lekari savetuju izbegavanje teških fizičkih poslova u kojima se naprežu grudni mišici i ruke, vežbanje joge i boravak u prirodi.

Treba obratiti pažnju i na veličinu i materijal grudnjaka. Za vežbanje se preporučuju sportski modeli koji grudima pružaju udobnost i slobodu pokreta.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.