Home / Poslednji tekstovi / Kako se boriti protiv stresa

Kako se boriti protiv stresa

Stres je opšti odgovor organizma na delovanje činilaca koji ruše njegovu ravnotežu. Stresor ili činilac koji dovodi do stresa ne mora da bude negativne prirode – to može biti i pozitivan događaj. Kao što je trudnoća, venčanje, putovanje… Ono što je za nekog stresor, za drugog ne mora da bude. Stres ne izazivaju samo negativni događaji, već i naše reakcije na njih. Ukoliko se stresne situacije ponavljaju iz dana u dan, organizam počinje da slabi i javljaju se različiti poremećaji i oboljenja.

Eliminacija stresa

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora kada je reč o postizanju veće tolerancije na stres. Tokom dana preporučuje se više manjih obroka baziranih na integralnim žitaricama, integralnoj testenini, ribi i ćuretini. Treba kombinovati ugljene hidrate i belančevine. Takođe, treba jesti što više voća i povrća: kivi, avokado, borovnice, šljive, paradajz, šargarepu i spanać. Ova hrana obezbeđuje vitamine koji su veoma važni za funkcionisanje organizma pod stresom.

Fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Tokom fizičke aktivnosti luči se hormon endorfin koji popravlja raspoloženje. Takođe, tada se zaustavlja i proces opsesivnog razmišljanja.

Stres mogu eliminisati razne vrste relaksacija, duboko disanje, joga, meditacija i sve što čoveku donosi zadovoljstvo.

Prihvatanje realne situacije je od krucijalnog značaja za eliminaciju stresa. Kada dopustimo da se događaj koji nije po našoj volji odvija, razvili smo emocionalnu inteligenciju i izbegli napetost, zamor, razdražljivost, ubrzano lupanje srca, stezanje u grudima i grlu…

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

2 comments

 1. Olivera Radovanović

  Poštovani,

  U koliko želite da radite na sebi i da se uključite u odličan antistres program, pozivam Vas na besplatane časove Smeh joge petkom u 18.30h u Smeh Klubu Novi Sad, jedinom besplatnom i inkluzivnom smeh klubu u Srbiji, Bul. vojvode Stepe 69, Novi Sad.

  Više o benefitima Smeh joge možete pročitati na našem sajtu http://www.smehklub.rs ili na našoj FB stranici Smeh Klub Novi Sad.

  Smeh i ljubav,

  Olivera Radovanović
  Smeh Joga Lider
  sa međunarodnim sertifikatom
  Smeh Klub Novi Sad

 2. Stres je gadna stvar, ali ako ćemo iskreno u današnje vreme smo svi pod stresom i treba tražiti način da se stres potisne. Recimo odlazak u prirodu mene uvek opušta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top