Kako se boriti protiv stresa

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Stres je opšti odgovor organizma na delovanje činilaca koji ruše njegovu ravnotežu. Stresor ili činilac koji dovodi do stresa ne mora da bude negativne prirode – to može biti i pozitivan događaj. Kao što je trudnoća, venčanje, putovanje… Ono što je za nekog stresor, za drugog ne mora da bude. Stres ne izazivaju samo negativni događaji, već i naše reakcije na njih. Ukoliko se stresne situacije ponavljaju iz dana u dan, organizam počinje da slabi i javljaju se različiti poremećaji i oboljenja.

Eliminacija stresa

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora kada je reč o postizanju veće tolerancije na stres. Tokom dana preporučuje se više manjih obroka baziranih na integralnim žitaricama, integralnoj testenini, ribi i ćuretini. Treba kombinovati ugljene hidrate i belančevine. Takođe, treba jesti što više voća i povrća: kivi, avokado, borovnice, šljive, paradajz, šargarepu i spanać. Ova hrana obezbeđuje vitamine koji su veoma važni za funkcionisanje organizma pod stresom.

Fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Tokom fizičke aktivnosti luči se hormon endorfin koji popravlja raspoloženje. Takođe, tada se zaustavlja i proces opsesivnog razmišljanja.

Stres mogu eliminisati razne vrste relaksacija, duboko disanje, joga, meditacija i sve što čoveku donosi zadovoljstvo.

Prihvatanje realne situacije je od krucijalnog značaja za eliminaciju stresa. Kada dopustimo da se događaj koji nije po našoj volji odvija, razvili smo emocionalnu inteligenciju i izbegli napetost, zamor, razdražljivost, ubrzano lupanje srca, stezanje u grudima i grlu…

Stefana Ilić

2 Komentara

 1. stres Reply

  Stres je gadna stvar, ali ako ćemo iskreno u današnje vreme smo svi pod stresom i treba tražiti način da se stres potisne. Recimo odlazak u prirodu mene uvek opušta.

 2. Olivera Radovanović Reply

  Poštovani,

  U koliko želite da radite na sebi i da se uključite u odličan antistres program, pozivam Vas na besplatane časove Smeh joge petkom u 18.30h u Smeh Klubu Novi Sad, jedinom besplatnom i inkluzivnom smeh klubu u Srbiji, Bul. vojvode Stepe 69, Novi Sad.

  Više o benefitima Smeh joge možete pročitati na našem sajtu http://www.smehklub.rs ili na našoj FB stranici Smeh Klub Novi Sad.

  Smeh i ljubav,

  Olivera Radovanović
  Smeh Joga Lider
  sa međunarodnim sertifikatom
  Smeh Klub Novi Sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.