Home / Poslednji tekstovi / Joga vežbe za dobro raspoloženje

Joga vežbe za dobro raspoloženje

Svako ko se ikada bavio jogom zna da pravilno zauzimanje samo jedne poze može da bude odlično rešenje za stres, loše raspoloženje, višak kilograma i brojne zdravstvene tegobe. Posvetite malo vremena sebi i uverite se u delotvornost joga vežbi.

Sarvangasana – Sveća

Lezite na leđa. Sa udahom odižite noge od poda, a potom prdržite leđa rukama. Noge i stopala treba da budu opušteni, kičma prava, a brada da dodiruje grudi. Dišite duboko. Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta, a onda, sa izdahom spustite noge na pod.

Terapeutska dejstva

Ova asana pospešuje disanje, odmara srce i povećava koncentraciju. Takođe, poboljšava cirkulaciju i odlaže starenje. Treba izbegavati ovu asanu tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i hipertenzije.

Dhanurasana – Luk

Lezite na stomak, oslonite čelo i podlaktice o pod, a onda odignite glavu i grudni koš. Ruke treba da budu savijene u laktovima pod pravim uglom, a vrat ne treba da upada u ramena. Isprsite se što više i dišite nekoliko trenutaka. Zatim se odignite na ruke i savijte noge, šireći kolena u stranu. Unutrašnje ivice stopala treba da se dodiruju. Zatim rukama obuhvatite skočne zglobove i odignite butine od poda. Možete ih osloniti nazad na pod, odižući se još više grudnim košem ili se ljuljati napred – nazad. Možete isprobati sve tri varijante. Ostanite u ovom položaju najviše 60 sekundi.

Terapeutska dejstva

Ova asana povoljno deluje kod menstrualnih tegoba, jača leđa i sve nervne centre. Stimuliše simpatikus što daje efekat blage euforije i oslobađanja. Takođe, ova asana sprečava nastanak masnih naslaga.

Urdhva Dhanurasana – Most

Lezite na leđa. Stopala privucite sedalnom delu, dlanove postavite ispod ramena. Lagano se odižite od poda. Ne morate podizati teme glave. Butine treba da budu paralelne, a kolena ne treba da idu u stranu. Kada osetite umor, vratite se polako u početni položaj. Opružite noge i opustite se.

Terapeutska dejstva

Ova asana povoljno deluje na kičmu, smiruje i opušta. Čini da se osećate kao preporođeni.

Bhujangasana – Kobra

Lezite na stomak. Pete spojite, oslonite čelo o pod, dlanove postavite ispod ramena. Podignite se na dlanove, odižući glavu od poda kao i trup. Vratite donji deo stomaka na pod, savijajući ruke u laktovima. Stomak uvucite, a ramena povucite prema dole i nazad. Ostanite u ovom položaju oko 60 sekundi.

Terapeutska dejstva

Ova asana podstiče samopoutdanje, normalizuje rad bubrega i nadbubrežnih žlezda i pozitivno deluje na digestivni trakt.

Stefana Ilić

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

2 comments

  1. Odlično! Svako treba da proba joga vežbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top