Joga vežbe za dobro raspoloženje

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Svako ko se ikada bavio jogom zna da pravilno zauzimanje samo jedne poze može da bude odlično rešenje za stres, loše raspoloženje, višak kilograma i brojne zdravstvene tegobe. Posvetite malo vremena sebi i uverite se u delotvornost joga vežbi.

Sarvangasana – Sveća

Lezite na leđa. Sa udahom odižite noge od poda, a potom prdržite leđa rukama. Noge i stopala treba da budu opušteni, kičma prava, a brada da dodiruje grudi. Dišite duboko. Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta, a onda, sa izdahom spustite noge na pod.

Terapeutska dejstva

Ova asana pospešuje disanje, odmara srce i povećava koncentraciju. Takođe, poboljšava cirkulaciju i odlaže starenje. Treba izbegavati ovu asanu tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i hipertenzije.

Dhanurasana – Luk

Lezite na stomak, oslonite čelo i podlaktice o pod, a onda odignite glavu i grudni koš. Ruke treba da budu savijene u laktovima pod pravim uglom, a vrat ne treba da upada u ramena. Isprsite se što više i dišite nekoliko trenutaka. Zatim se odignite na ruke i savijte noge, šireći kolena u stranu. Unutrašnje ivice stopala treba da se dodiruju. Zatim rukama obuhvatite skočne zglobove i odignite butine od poda. Možete ih osloniti nazad na pod, odižući se još više grudnim košem ili se ljuljati napred – nazad. Možete isprobati sve tri varijante. Ostanite u ovom položaju najviše 60 sekundi.

Terapeutska dejstva

Ova asana povoljno deluje kod menstrualnih tegoba, jača leđa i sve nervne centre. Stimuliše simpatikus što daje efekat blage euforije i oslobađanja. Takođe, ova asana sprečava nastanak masnih naslaga.

Urdhva Dhanurasana – Most

Lezite na leđa. Stopala privucite sedalnom delu, dlanove postavite ispod ramena. Lagano se odižite od poda. Ne morate podizati teme glave. Butine treba da budu paralelne, a kolena ne treba da idu u stranu. Kada osetite umor, vratite se polako u početni položaj. Opružite noge i opustite se.

Terapeutska dejstva

Ova asana povoljno deluje na kičmu, smiruje i opušta. Čini da se osećate kao preporođeni.

Bhujangasana – Kobra

Lezite na stomak. Pete spojite, oslonite čelo o pod, dlanove postavite ispod ramena. Podignite se na dlanove, odižući glavu od poda kao i trup. Vratite donji deo stomaka na pod, savijajući ruke u laktovima. Stomak uvucite, a ramena povucite prema dole i nazad. Ostanite u ovom položaju oko 60 sekundi.

Terapeutska dejstva

Ova asana podstiče samopoutdanje, normalizuje rad bubrega i nadbubrežnih žlezda i pozitivno deluje na digestivni trakt.

Stefana Ilić


Jedan Ping

  1. Pingback: Kako se boriti protiv stresa | Ženska strana

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.