Hrana za zdravo srce

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Preobilna i masna ishrana, duvanski dim, alkohol i nedostatak fizičke aktivnosti mogu biti uzrok srčanih oboljenja. Stručnjaci savetuju da vaša ishrana bude bogata voćem i mlečnim proizvodima.

Dve jabuke na dan

Redovnim konzumiranjem svežih jabuka činite dobro vašem srcu. Ukoliko jedete dve jabuke dnevno, smanjujete rizik od infarkta. Istraživanja pokazuju da jabuke smanjuju rizik od malignih oboljenja. Takođe, utvrđeno je da jabuke smanjuju loš holesterol (LDL) za 39%.

Soja je korisna za srce

Istraživanja su pokazala da soja sadrži 10 puta više antioksidanata od vina (poznato je da je vino u malim količinama zdravo za srce). Ukoliko češće jedete soju, vaše srce biće zdravije. Posebno se preporučuje ukoliko je srce oštećeno usled dijabetesa, viška kilograma i pušenja.

Brusnica smanjuje rizik od bolesti srca

brusnica smanjuje rizik od bolesti srca

Naučnici su utvrdili da tri čaše soka od brusnica dnevno podižu nivo dobrog holesterola u krvi. Na taj način se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Dobar holesterol (HDL) sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola. Pored ovoga, brusnica sprečava loše dejstvo slobodnih radikala, pa deluje antikancerogeno. Dokazano je da brusnica ne sprečava samo rast ćelija raka, već i njihovo metastaziranje.

Pomorandža smanjuje zadebljanje krvnih sudova

Stručnjaci su utvrdili da sok od pomorandže smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi i do 30% smanjuje zadebljanje krvnih sudova. Sok od pomorandže deluje na nastajanje azotnih oksida, materije koja ima zaštitnu funkciju i deluje protiv stvaranja naslaga na krvnim sudovima.

Mleko i jogurt smanjuju visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak oštećuje arterije i može da uzrokuje infarkt. Redovno kontumiranje mlečnih proizvoda (jogurt, mleko, sirevi) dovodi do smanjenja visokog krvnog pritiska. Takođe, mlečni proizvodi jačaju imunološki sistem i utiču na zdravlje celog organizma.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.