Zašto je važan san

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Nedostatak sna odražava se na psihofizičko zdravlje ljudi. Većini osoba potrebno je 8 sati sna kako bi se osećali sveže i sposobno za dnevne aktivnosti. Ima i onih koji mogu odlično da funkcionišu iako malo spavaju. Nedostatak sna može da vas pretvori u nervoznu, zbunjenu i umornu osobu, ali i da izazove probleme s koncentracijom. Ako nesanica potraje duže, imunološki sistem može biti ozbiljno ugrožen.

Samo nekoliko sati sna manjka može smanjiti sposobnost organizma da reguliše količinu šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa. Ova navika može da prouzrokuje hormonske promene koje vode do gojenja. Neuredan ritam spavanja dovodi do smanjenja količine hormona leptina koji u organizmu igra glavnu ulogu u kontrolisanju aptetita. Osobe koje malo spavaju imaju povećan apetit i izraženu potrebu za kaloričnim ugljenim hidratima. I mali nedostatak bitno smanjuje proizvodnju ćelija odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija.

Pripadnice lepšeg pola koje ne spavaju dovoljno ne samo što će biti pospane i imati istaknute podočnjake nego će sebe dovesti u opasnost da obole od srčanih oboljenja. Žene koje spavaju po 5 sati dnevno za 40% izloženije su riziku od srčanog napada nego one koje spavaju po 8 sati. Organizam koristi vreme noćnog odmora kako bi izvršio popravku i obnovu vitalnih ćelija. Ako mu uskratimo to vreme, ćelije mogu ostati oštećene ili uništene. Tokom spavanja naše moždane aktivnosti se neprekidno ubrzavaju i usporavaju. Buđenje tokom noći ili prerano ustajanje prouzrokovaće negativne efekte, pa i libido može da bude smanjen.

Izbegavajte da ležite dugo budni i prevrćete se po krevetu. Umesto toga čitajte ili popijte topli mlečni napitak. Mleko sadrži triptofan – prirodni relaksant. Nikotin oslobađa adrenalin u telu, a to daje energiju koja vas drži budnim, zato ne pušite uveče ili noću. Kofein je dobar stimulans tokom dana kada vam je potrebna energija, ali ga izbegavajte posle 16h. Alkohol vas može uspavati, ali on podiže temperaturu tela, uzrokuje česta buđenja i utiče na dubok san. Izbegavajte izležavanja vikendom kako biste spavali bolje tokom cele nedelje.

Maja Stojanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.