Home / Ishrana / Zašto je dobro jesti čokoladu

Zašto je dobro jesti čokoladu

Čokoladu možete jesti svakodnevno, naravno u umerenim količinama. Umesto mlečne i bele, konzumirajte crnu čokoladu. Idealan izbor crne čokolade jeste ona koja sadrži 70% kakaoa.

Crna čokolada ublažava simptome hroničnog umora i simptome PMS-a. Zahvaljujući flavonoidu, crna čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje krvni pritisak i podstiče cirkulaciju. Ukoliko redovno konzumirate gorku čokoladu, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za 20%. Utvrđeno je da su ispitanici koji crnu čokoladu konzumirali u umerenim količinama poboljšali funkcije krvotoka i smanjili nivo insulina u organizmu. Ovaj snažan antioksidant (flavonoid) smanjuje uticaj slobodnih radikala, molekula koji mogu da oslabe ćelije. Gorka čokolada sadrži fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, bakar i kalaj. Magnezijum je značajan za proizvodnju energije, prenos nervnih impulsa i jake kosti. Poboljšava rad mozga, podiže nivo dobrog holesterola i smanjuje nivo lošeg holesterola.

Ova čokolada sadrži supstance kao što su teobromin, kofein i epikatehin. Teobromin je koristan u borbi protiv kašlja, a epikatehin stimuliše rast mišića. Oleinska kiselina koja se nalazi u sastavu čokolade ima antioksidantna svojstva. Ovaj proizvod stimuliše proizvodnju endorfina, prirodnog antidepresiva. Takođe, polifenoli utiču na nivo seratonina, hormona sreće. Zahvaljujući njima, gorka čokolada smanjuje rizik od bolesti debelog creva. Malo je poznato da je crna čokolada korisna i u snižavanju nivoa šećera u krvi, kao i da ubrzava metabolizam glukoze.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top