Namirnice za bolje pamćenje

Namirnice za bolje pamćenje
Namirnice za bolje pamćenje

Autor:

Redakcija
0 Shares

Dobar san i redovna fizička aktivnost su ključni za održavanje zdravog mozga, ali naučnici su otkrili da postoje namirnice koje mogu da poboljšaju pamćenje i kognitivne funkcije. Ovo su najbolje namirnice za bolje pamćenje.

Masna riba

Losos, skuša i tuna obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdrav mozak i poboljšanje memorije. Ove masne kiseline takođe mogu pomoći u prevenciji kognitivnog propadanja i Alchajmerove bolesti.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode i maline su bogate antioksidansima i flavonoidima koji mogu poboljšati kognitivne procese i pamćenje. Korisne su takođe jer smanjuju stres i upale u mozgu.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji. Sadrži kurkumin, sastojak koji ima protivupalna svojstva i može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija i pamćenja. Kurkumin povećava i nivo seratonina i dopamina.

Jaja

Jaja su bogata holinom, nutrijentom koji je važan za razvoj i održavanje zdravog mozga. Istraživanja dokazuju da holin može pomoći u poboljšanju pamćenja. Naime, naš organizam ga koristi za stvaranje acetilholina, neurotransmitters koji pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Osim toga, jaja sadrže i vitamine B6 i B12 koji su veoma korisni za zdravlje mozga. 

Crna čokolada

Crna čokolada sadrži moćne antioksidanse i flavonoide koji mogu poboljšati protok krvi u mozgu, kognitivne funkcije i koncentraciju. Međutim, treba imati na umu da je tamna čokolada visokokalorična namirnica, pa je umereno konzumirajte.

Zeleno povrće

Spanać, zelena salata, kelj i brokoli su bogati vitaminima i mineralima koji su važni za zdrav mozak. Oni sadrže visoke nivoe vitamina K, koji pojačava moždane funkcije i sposobnost pamćenja.

Orasi

Orasi su bogati antioksidansima, vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, koji su važni za zdrav mozak i poboljšanje kognitivnih funkcija. Jedna studija je čak povezala konzumaciju oraha s poboljšanjem kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba.

Ove namirnice su samo neke od onih koje mogu poboljšati pamćenje i pomoći u održavanju zdravog mozga tokom celog života. Važno je imati uravnoteženu ishranu koja uključuje raznovrsne namirnice. Takođe je važno napomenuti da se zdrava ishrana treba kombinovati sa ostalim zdravim navikama, kao što su redovna fizička aktivnost, dobar san i smanjenje stresa.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.