Sprečite simptome prolećne alergije

Sprečite simptome prolećne alergije

Autor:

Redakcija
0 Shares

Prolećne alergije pogađaju veliki broj ljudi širom sveta, a simptomi mogu biti veoma neugodni i remetiti svakodnevne aktivnosti. Srećom, postoji nekoliko načina da se simptomi ublaže ili spreče. U nastavku teksta pomoći ćemo vam da prepoznate simptome prolećne alergije i da naučite kako da ih sprečite.

Simptomi prolećne alergije

Simptomi prolećne alergije variraju od osobe do osobe, ali najčešći su:

  • kijanje
  • curenje nosa
  • zapušen nos
  • crvenilo očiju
  • suzenje očiju
  • suvi kašalj
  • umor
  • glavobolja
  • promuklost

Uzroci prolećne alergije

Prolećne alergije nastaju izlaganjem alergenima kao što su polen, buđ, trava i drveće. Kada telo dođe u kontakt s ovim alergenima, imuni sistem oslobađa histamin koji uzrokuje simptome alergije. Ako ste već imali prolećne alergije, postoji veća verovatnoća da ćete ih ponovo dobiti svake godine.

Kako sprečiti prolećne alergije?

Postoji nekoliko načina da sprečite prolećne alergije ili smanjite simptome:

Ograničite izlaganje alergenima – Ako znate da ste alergični na polen ili druge alergene, pokušajte da ograničite svoje izlaganje njima koliko god je to moguće. Ostanite u zatvorenom prostoru u danima kada je koncentracija polena visoka, a ako morate da izađete napolje, nosite masku za lice koja će vam pomoći da inhalirate manje alergena.

Često perite veš – Ako ste bili napolju tokom dana, alergeni će se zadržati na vašoj odeći i kosi. Kada se vratite kući, odmah se istuširajte i operite odeću kako biste uklonili alergene.

Održavajte čistoću kuće – Redovno usisavajte tepihe i nameštaj kako biste uklonili alergene. Takođe, često perite posteljinu kako biste izbegli nakupljanje alergena.

Koristite klima uređaje i pročišćivače vazduha – Klima uređaji i pročišćivači vazduha mogu pomoći u smanjenju koncentracije alergena.

Nemojte sušiti veš napolju – Ako ste alergični na polen, izbegavajte sušenje veša napolju. Polen se može zadržati na odeći i vešu i doneti alergene u vaš dom.

Pijte puno vode – Pijenje dovoljno vode može pomoći u razređivanju sluzi i smanjenju zapušenja nosa.

Uzimajte lekove – Postoje mnogi lekovi koji mogu ublažiti simptome prolećne alergije, kao što su antihistaminici, dekongestivi i steroidi.

Posavetujte se sa lekarom – Ako se simptomi ne ublaže ili ako su veoma ozbiljni, posavetujte se sa lekarom. Lekar može propisati jače lekove ili testove alergije kako bi se utvrdilo na šta ste alergični.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.