Koliko su trešnje zdrave za organizam?

Koliko su trešnje zdrave za organizam?

Autor:

Redakcija
0 Shares

Da li znate koliko su trešnje zdrave? Trešnje su jedno od najomiljenijih voća u svetu i sadrže različite hranjive sastojke koji imaju pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje. U nastavku teksta pročitajte kako trešnje utiču na zdravlje i zašto treba da ih uključite u svoju ishranu.

Kako trešnje utiču na zdravlje?

Trešnje su bogate brojnim vitaminima i mineralima. Sadrže vitamine C, K, E, B6, cink, kalijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, kao i vlakna. Ove hranjive supstance pomažu u održavanju zdravlja i sprečavanju bolesti. 

Trešnje sadrže antioksidanse

Trešnje su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Slobodni radikali su štetni molekuli koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti, uključujući srčane bolesti, rak i Alchajmerovu bolest. Antioksidansi u trešnjama pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i održavanju zdravlja tela. Antocijanini imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dok je vitamin C značajan za zdravlje kože.

Leče upale

Trešnje su prirodni izvor antiinflamatornih jedinjenja koja pomažu u smanjenju upale u telu. Upala je povezana sa mnogim bolestima, uključujući srčane bolesti, dijabetes, artritis i rak. Konzumiranje trešanja može pomoći u smanjenju upale u telu i smanjenju rizika od ovih bolesti.

Pomažu u smanjenju krvnog pritiska

Visok krvni pritisak je faktor rizika za srčane bolesti i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Trešnje mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti jer, između ostalog, sadrže polifenole, antocijanine i kalijum. Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u smanjenju sistolnog krvnog pritiska za 7% i dijastolnog krvnog pritiska za 5%.

Trešnje poboljšavaju san

Trešnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Istraživanje koje je uključivalo učesnike starosti između 20 i 85 godina je pokazalo da konzumiranje trešanja može znatno pomoći u poboljšanju kvaliteta sna i smanjenju problema sa spavanjem. Stariji učesnici u ovom istraživanju su doživeli značajnije poboljšanje sna i noćnog odmora u odnosu na mlađe učesnike.

Trešnje zdravlje

Bolje pamćenje

Antocijanini koji trešnjama daju crvenu boju omogućuju bolje pamćenje i zdravlje mozga. Jedna studija je pokazala da svakodnevno konzumiranje soka od trešanja tokom 12 sedmica poboljšava pamćenje kod starijih ljudi sa blagom ili umerenom demencijom. 

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Trešnje imaju nizak glikemijski indeks i sadrže vlakna što ima pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi. Nedavna studija je pokazala da je konzumiranje trešanja povezano sa smanjenim rizikom od metaboličkih poremećaja povezanih sa dijabetesom tipa 2. 

Poboljšavaju raspoloženje

Trešnje nisu samo odlične za fizičko zdravlje, već poboljšavaju i mentalno zdravlje ljudi. Istraživanja su pokazala da trešnje smanjuju nivoe kortizola, hormona stresa, pa samim tim i anksioznost. Ukoliko ih redovno jedete, raspoloženje će vam biti na zavidnom nivou. 

Mršavljenje i trešnje

Ovo voće je idealno za mršavljenje i održavanje težine jer ima malo kalorija i šećera, a mnogo vode. U 100 g trešanja ima samo 63 kalorije. Vlakna i pektini u trešnjama pomažu da duže ostanete siti.

Kako uključiti trešnje u ishranu?

Načini uživanja u trešnjama su beskrajni, a ovo popularno voće možete koristiti u svakom receptu koji zahteva sveže plodove. Jedan od najjednostavnijih načina za konzumiranje trešanja je da ih jedete sirove. Možete ih jesti kao grickalice, dodati ih u voćne salate ili ih koristiti kao užinu. Trešnje su odličan dodatak za smutije i mogu pomoći u poboljšanju ukusa. Možete ih kombinovati sa drugim voćem i povrćem po vašem izboru i napraviti ukusan i zdrav smuti.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.