Policistični jajnici: Simptomi i lečenje

Policistični jajnici: Simptomi i lečenje

Autor:

Redakcija
0 Shares

Policistični jajnici su medicinski poremećaj u kojem se u jajnicima žene formiraju ciste. Ovo stanje može uzrokovati nepravilne menstruacijske cikluse, povećanu proizvodnju muških hormona i probleme s plodnošću. Prema nekim izvorima, ovo stanje zahvata oko 10% žena između 15. i 44. godine.

Uzroci policističnih jajnika

Žene s policističnim jajnicima imaju povećanu proizvodnju androgena, muških hormona, što može dovesti do nekih od simptoma koje ovaj poremećaj uzrokuje. Podloga policističnih jajnika je hormonski disbalans, a karakteriše ih velika količina muških hormona u krvi tj. hiperandrogenemija i hroničan izostanak ovulacija.

Simptomi policističnih jajnika

Simptomi policističnih jajnika mogu uključivati nepravilne menstrualne cikluse, bolne i teške menstruacije, akne, povećanu maljavost na telu, gubitak kose i teškoće prilikom začeća. Žene s policističnim jajnicima takođe mogu biti podložne razvoju drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Da li su policistični jajnici nasledni?

Policistični jajnici su češči kod žena čije majke imaju isti poremećaj. Prema istraživanjima, 25% žena sa ovim sindromom ima majku sa istim problemom. Ostali faktori koji utiču na nastanak policističnih jajnika se još ispituju.

Kako se leče policistični jajnici?

Lečenje policističnih jajnika obično uključuje hormonalnu terapiju i promene životnih navika. To znači, korišćenje oralnih kontraceptiva za kontrolu nepravilnih menstruacija i povećanu proizvodnju estrogena. Žene s policističnim jajnicima takođe mogu koristiti lekove za kontrolu nivoa šećera u krvi i lečenje drugih povezanih zdravstvenih problema. U nekim slučajevima, hirurški zahvat može biti potreban za uklanjanje cista s jajnika ili za stimulisanje ovulacije. 

Žene koje pate od policističnih jajnika takođe bi trebalo da regulišu telesnu težinu  i da se zdravo hrane. Uz pravilnu ishranu i telesnu aktivnost može se smanjiti i rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.

Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na policistične jajnike, kako bi se postavila dijagnoza i započelo lečenje.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.