Home / Ishrana / Lubenica – najzdravije povrće

Lubenica – najzdravije povrće

Lubenica je jedna od najzdravijih namirnica. U lubenici ima vitamina C, A, vitamina grube B (B1 i B6), kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i bakra. Osvežavajuća svojstva lubenice potiču od jabučne i limunske kiseline. Pošto je uglavnom sačinjena od vode, lubenica je idealna niskokalorična namirnica. U 100g lubenice ima 30 kalorija, pa je odlična namirnica za one osobe koje žele da smršaju.

Pored toga što je bogata antioksidantima, aktivne supstance lubenice ublažavaju upalna stanja i sprečavaju nastanak astme, dijabetesa, arterioskleroze, karcinoma debelog creva i artritisa.

Lubenica eliminiše štetne materije

Lubenica sadrži veliku količinu vode, što je čini idealnom za ublažavanje žeđi i hidrataciju organizma. Lubenica vodu ne ispušta odmah, organizam najpre mora da svari njenu celuloznu rešetku, pa na taj način telo postepeno dobija tečnost. Često se koristi i za detoksikaciju organizma.

Kao vrlo dobar diuretik, pospešuje izlučivanje urina, čime se štetni sastojci intenzivnije eliminišu iz tela i takođe čiste bubrezi. Ovaj proces može olakšati tegobe osobama koje imaju kamen u bubregu, bešici ili žuči zato što razlaže i izbacuje kamen, i sprečava stvaranje novih oksalatnih tvorevina. Ovo povrće povoljno deluje i na varenje, čisti creva pa i krvne sudove.

Bogata je vitaminima i mineralima

Lubenica je bogata vitaminima C i A i beta-karotenom koji neutralizuju slobodne radikale. Slobodni radikali razaraju telesne ćelije i uzrokuju bolesti kao što su arterioskleroza, ofteoartritis, reumatoidni artritis i maligna oboljenja.

Vitamin C i beta-karoten štite i sprečavaju nastanak srčanih oboljenja i mnogih hroničnih upalnih stanja. Takođe, doprinose jačanju imuniteta, a da bi se zadovoljile dnevne potrebe vitamina C, dovoljno je pojesti 1/2 kilograma lubenice. Lubenica je bogata vitaminima grupe B koji su odgovorni za metaboličke procese i proizvodnju telesne energije. Posebno je visok nivo vitamina B6 koji poboljšava mentalne sposobnosti, ublažava napetost i stres. Ovo povrće sadrži gvožđe u istoj količini kao i spanać, zbog čega je veoma dobro u sprečavanju anemije.

Lubenica – najveći izvor likopena

Lubenica je jedan od najvećih izvora likopena, prirodnog crvenog pigmenta koji ima antikancerogeno dejstvo i preventivno utiče na nastanak karcinoma kože, prostate, testisa, pluća, dojke i materice. Likopen štiti organizam od slobodnih radikala i delotvoran je u prevenciji bolesti srca. Likopen, takođe, utiče na poboljšanje dugotrajnog i kratkotrajnog pamćenja.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

2 comments

  1. Jako volim lubenicu i svake godine u toku sezone iste napravim dijetu dva puta po dva dana jedem samo  lubenicu i to mi bas prija.

  2. ja zivim u australiji i tokom citave godine  ima lubenice,samo nisam znala da je taaaako dobra dok nisam procitala ovaj clanak. jesti cu je svaki dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top