Home / Ishrana / Lekovita mušmula

Lekovita mušmula

Lekovita mušmula

Mušmula je prava riznica zdravlja. Bogata je mineralima (kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor), vitaminima ( B1, B2, B3, B6, PP, C, karotin), vlaknima (pektin i tanin). Plod je tamnosmeđe boje i sazreva tokom jeseni. Mušmula je slatko-kiselkastog ukusa i spada u niskokaloričnu namirnicu (u 100 g ima oko 30 kcal). Ovo voće pripada porodici ruža i potiče iz jugozapadne Azije.

Mušmula štiti srce i usporava starenje

Mušmula smanjuje koncentraciju lošeg holesterola i masnoća sa zidova krvnih sudova. Plod mušmule dokazano štiti od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Pomaže kod tegoba koje se javljaju u menopauzi, želudačnih tegoba, kod problema sa prostatom, jača organe za varenje, poboljšava vid, leči anemiju i opstipaciju, čisti jetru i bubrege. Kao odličan izvor antioksidansa ovaj plod štiti organizam od slobodnih radikala, usporava proces starenja i jača imunitet. Ovo voće se koristi kao lek protiv vrtoglavice, proliva, slabosti u leđima i kolenima. Mušmula ima i protivualno dejstvo. Osim ploda, lekovito je i osušeno lišće mušmule. Od mušmule se mogu pripremiti pekmez i rakija.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top