Zdrav život i joga

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Joga je jedna od najpoznatijih tehnika za poboljšanje fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja. U Indiji se primenjuje već 3.000 godina. Na sanskritu joga znači „jedinstvo“. Njen cilj je uspostavljanje beze uma i telasa višim energetskim nivoima uz pomoć niza telesnih i mentalnih vežbi.

Danas se jogom bavi sve veći broj ljudi. Neki se njome bave da bi razgibali telo, neki da bi opustili mišiće, a neki da bi ostvarili kontrolu nad samim sobom. U Sjedinjenim Američkim Državama jogom se bavi 15 miliona ljudi, u Nemačkoj 4, u Engleskoj 3, u Italiji milion ljudi.

Postoje različiti načini vežbanja joge (brži ili sporiji) kojima se odaju sve generacije. Joga se radi najčešće u grupi. U zapadnom svetu je najpopularnija tzv. „hata joga“ sa vežbama pogodnim za istezanja mišića i ligamenata, poboljšanje cirkulacije i masažu unutrašnjih organa. U isto vreme se primenjuju tehnike disanja i opuštanja.

Joga oslobađa od stresa, odlična je metoda za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, za ravnotežu i postizanje unutrašnjeg mira. Joga pomaže i u lečenju mnogih zdravstvenih problema, kao što su srčane smetnje, artritis, visok krvni pritisak, migrena, predmenstrualni sindrom i gojaznost.

Efikasnost joge zavisi od čestog i redovnog vežbanja (makar kratko vreme ali svakoga dana). Normalno je da vežbe počnu zagrevanjem. Zagrevanje doprinosi boljem i dužem vežbanju. Joga vežbe razgibavaju sve delove tela i čine ih elastičnim. Povećavaju gipkost i naročito su dobre za vitku liniju, jer samo sat vežbanja „troši“ 600 kalorija. Takve vežbe su blagotvorne za zdravlje, uključujući i one koji se retko razgibavaju. Tegove kao što su bolovi na ramenima se mogu rešiti i nakon nekoliko minuta vežbi dnevno. Redovne vežbe omogućuju i nesmetan rad žlezda.

Ukoliko redovno radite sve propisane joga vežbe, imaćete bolje držanje i pravilniji hod, bićete samouvereniji, a vežbe disanja će imati blagotvorno dejstvo na vaše celokupno zdravlje.

Joga za lice

Među brojnim podvarijantama joge, nedavno je izmišljena i joga za lice, koja deluje kao lifting. Njena tehnika se zasniva na standardnim postulatima joge (pravilno disanje kojim se usporava broj otkucaja srca, smanjuje napetost,…).

Kao i svi drugi mišići i mišići lica mogu biti zategnuti. Stalnim ponavljanjem nekih grimasa lica (kao što je napućenost usta, kao da nekog ljubite kroz vazduh i slično) ojačavaju mišići lica tako da se bore sprečavaju ili odstranjuju na prirodan način.

Vežbe

Sačmo

Naduvajte naizmenično levi, pa desni obraz i brojite svaki put do 30, zatim naduvajte oba i izdržite do 60 sekundi.

Bubamara

Zamislite da vam je bubamara sletela na dlan i da treba da je oduvate. Duvajte iz sve snage 60 sekundi.

Ćo ćo san

Rastežite lice, od uglova očiju na stranu, koristeći kažiprste i srednje prste obeju ruku. Dok rastežete oči, rastegnite i usta u blag osmeh. Pritisak zadržite 60 sekundi.

Ajnštajn

Pritiskajte i rastežite kožu čela najjače što možete. Iskolačite oči. Položaj zadržite 60 sekundi.


1 Komentar

  1. Eleonora Reply

    Pokusla sam da nadjem neke vezbe kako bi sama kuci radila jogu ali nisam imala bas puno uspeha. Jel znate mozda neki sajt posvecen bas tome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.