Home / Ishrana / Lekovite biljke u službi ženskog zdravlja

Lekovite biljke u službi ženskog zdravlja

Očuvajte svoje zdravlje i vitalnost! Blagotvorno dejstvo prirodnih lekova ima dejstvo kod ženskih bolesti.

Slez protiv oboljenja disajnih organa

Beli slez se oduvek smatrao najboljim prirodnim lekom protiv oboljenja disajnih organa, jer podstiče jako lučenje šlajma kod prehlade, kašlja, bronhitisa. Umiruje nadražaj koji nastaje kod zapaljenja, naročito je efikasan kod plućnog katara. Posebno je dobar kao pomoćno sredstvo kod bronhijalne astme. Tri čajne kašičice korena potope se u šolju hladne vode najmanje osam sati, ugreje se malo i procedi. Na isti način se pripremaju čajevi od lista ili cveta belog sleza. Čaj se zaslađuje medom i pije u gutljajima. Idealno je sredstvo za dezinfekciju, za grgorenje i ispiranje sluzokože usta. Čaj od belog sleza deluje kod oboljenja mokraćnih i organa za varenje, naročito bolnog mokrenja i nesposobnosti zadržavanja urina. Slez efikasno deluje na upalu materice, prekomerni sekret i pojačanu kiselinu. Čaj se pije hladan i nezaslađen, u gutljajima.

Hajdučka trava sprečava menstrualne tegobe

Za vreme mesečnog krvarenja dolazi do grčenja u donjem trbuhu praćenog bolovima, koji se mogu proširiti i na leđa. Tada dolazi do pada nivoa hormona, materica se skuplja i pošto do oplodnje nije došlo, sluzokoža se odbacuje i formira se nova. Grčenje materice ometa protok kiseonika, a to izaziva bolove. Hajdučka trava to može sprečiti. Ona sadrži mešavinu sastojaka (kamfor, cineol) koji otklanjaju grčeve. Popiti dnevno tri ili četiri šolje čaja od hajdučke trave između obroka.

Ženšen za umnu i telesnu energiju

Ženšen povećava otpornost i vitalnost organizma. Kinezi ga koriste već 5000 godina. Ženšenp pomaže u lečenju impotencije, anemije, bronhitisa, astme, lošeg varenja, stresa, nesanice, umora i loše cirkulacije. Nauka je potvrdila da pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamine i minerale, delujući podsticajno na andokrine žlezde. Najbolje je uzimati ga na prazan želudac jer je tada najdelotvorniji. Ženšen se može nabaviti u prirodnom obliku (kao koren), u vidu kapsula, kao čaj i kao tečni koncentrat. Što je koren ženšena stariji, to je delotvorniji, jer sadrži više delotvornih materija.

Kantarion protiv depresije

Kratki dani s malo dnevnog svetla utiču na moždanu žlezdu epifizu. Što manje nadražaja dopre preko nerava u žlezdu, to manje melatonina ona proizvodi. Previše hormona za spavanje izaziva loše raspoloženje. Rešenje za ovakvo stanje je kantarion. Biljna materija hipericin umiruje nerve, kombinacija aktivnih materija reguliše izlučivanje melatonina i zadržava hormon stresa (kortizol) što popravlja raspoloženje. Ujutru i uveče popiti po jednu ili dve šolje čaja.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Marija Stojanović

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top