Zaustavite starenje

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Sa godinama izgled prate različite biološke i fiziološke promene. Izgled kože najviše zavisi od genetskih predispozicija i kvaliteta ishrane.

U pubertetu na izgled kože utiču burni hormoni i dolazi do povećanog lučenja masti i stvaranja akni. Između dvadesete i tridesete organizam dostiže maksimalan hormonski nivo, koža najlepše izgleda i ima najveću elastičnost. U tridesetim se pojavljuju prve bore, a u četrdesetim linije bora postaju dublje. Boranje kože u ovom periodu potpuno zavisi od izlaganja sunčevim zracima prethodnih godina. Koža je vidljivo tanja i suvlja. Za pedesete godine je karakteristično slabljenje vezivnog tkiva i nedostatak ćelija koje su zadužene za imunitet kože.

Vrste starenja

Postoje tri vrste starenja:

  • starenje kao neumitna posledica godina;
  • preprogramirani proces u ćelijama tela;
  • starenje telesnog tkiva pod uticajem spoljašnjih faktora.

Uzroci starenja

Jedan od osnovnih uzroka starenja je delovanje slobodnih radikala, kolekula koji izazivaju nepopravljiva oštećenja ćelija. Neki slobodni radikali imaju korisnu funkciju u organizmu, ali ne sme da ih bude previše. Sunčevi zraci mogu da izazovu ozbiljna oštećenja kože. Ultraljubičasti zraci stvaraju slobodne radikale i ometaju prirodnu proizvodnju elastina i kolagena. Pušenje je takođe neprijatelj kože jer uništava vitamin C koji štiti ćelije od razaranja i ima glavnu ulogu u stvaranju kolagena. Starenju doprinosi i konzumiranje alkohola. Alkohol uništava telesne rezerve kompleksa B i C vitamina. On utiče i na stvaranje slobodnih radikala (zahvaljujući acetaldehidu).

Znači, mnogo možete učiniti za kožu ako izbegavate izlaganje suncu i ako prestanete da pušite i konzumirate alkohol.

Sačuvajte mladost

Naučnici smatraju da starenje može da se zaustavi uz pomoć antioksidanata, vitamina i minerala. Antioksidanti su zaduženi za sprečavanje štetnog dejstva slobodnih radikala. Redovno jedite što više voća i povrća kao što su: brokoli, spanać, paradajz, cvekla, paprika, šargarepa, limun, kivi, pomorandže, kajsije i borovnice. Ove namirnice su bogate betakarotenom, vitaminima E i C koji utiču na zdravlje kože. Minerali hrom, cink, selen i magnezijum su izvori energije, a enzim glutation i koenzim Q10 imaju očaravajuća svojstva u sprečavanju starenja.

Ne zaboravite, za sjaj, svežinu i lep izgled kože potrebni su zdrav život i uravnotežena ishrana.

Zaustavite starenje na Ženska strana


Jedan Ping

  1. Pingback: Cvekla je riznica zdravlja | Ženska strana

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.