Home / Kozmetika i nega / Zaustavite starenje

Zaustavite starenje

Sa godinama izgled prate različite biološke i fiziološke promene. Izgled kože najviše zavisi od genetskih predispozicija i kvaliteta ishrane.

U pubertetu na izgled kože utiču burni hormoni i dolazi do povećanog lučenja masti i stvaranja akni. Između dvadesete i tridesete organizam dostiže maksimalan hormonski nivo, koža najlepše izgleda i ima najveću elastičnost. U tridesetim se pojavljuju prve bore, a u četrdesetim linije bora postaju dublje. Boranje kože u ovom periodu potpuno zavisi od izlaganja sunčevim zracima prethodnih godina. Koža je vidljivo tanja i suvlja. Za pedesete godine je karakteristično slabljenje vezivnog tkiva i nedostatak ćelija koje su zadužene za imunitet kože.

Vrste starenja

Postoje tri vrste starenja:

  • starenje kao neumitna posledica godina;
  • preprogramirani proces u ćelijama tela;
  • starenje telesnog tkiva pod uticajem spoljašnjih faktora.

Uzroci starenja

Jedan od osnovnih uzroka starenja je delovanje slobodnih radikala, kolekula koji izazivaju nepopravljiva oštećenja ćelija. Neki slobodni radikali imaju korisnu funkciju u organizmu, ali ne sme da ih bude previše. Sunčevi zraci mogu da izazovu ozbiljna oštećenja kože. Ultraljubičasti zraci stvaraju slobodne radikale i ometaju prirodnu proizvodnju elastina i kolagena. Pušenje je takođe neprijatelj kože jer uništava vitamin C koji štiti ćelije od razaranja i ima glavnu ulogu u stvaranju kolagena. Starenju doprinosi i konzumiranje alkohola. Alkohol uništava telesne rezerve kompleksa B i C vitamina. On utiče i na stvaranje slobodnih radikala (zahvaljujući acetaldehidu).

Znači, mnogo možete učiniti za kožu ako izbegavate izlaganje suncu i ako prestanete da pušite i konzumirate alkohol.

Sačuvajte mladost

Naučnici smatraju da starenje može da se zaustavi uz pomoć antioksidanata, vitamina i minerala. Antioksidanti su zaduženi za sprečavanje štetnog dejstva slobodnih radikala. Redovno jedite što više voća i povrća kao što su: brokoli, spanać, paradajz, cvekla, paprika, šargarepa, limun, kivi, pomorandže, kajsije i borovnice. Ove namirnice su bogate betakarotenom, vitaminima E i C koji utiču na zdravlje kože. Minerali hrom, cink, selen i magnezijum su izvori energije, a enzim glutation i koenzim Q10 imaju očaravajuća svojstva u sprečavanju starenja.

Ne zaboravite, za sjaj, svežinu i lep izgled kože potrebni su zdrav život i uravnotežena ishrana.

Zaustavite starenje na Ženska strana

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

2 comments

  1. Zdrav život i uravnotežena ishrana? Zar je to danas moguce? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top