Home / Ishrana / Zašto je koristan kim?

Zašto je koristan kim?

Zašto je koristan kim?

Začini su veoma zdravi, poboljšavaju ukus hrane i snabdevaju organizam neophodnim vitaminima i mineralima. Otkrivamo vam zašto treba da počnete da koristite začin kim.

Kim (Ciminum) je odličan borac protiv anemije, alergija, depresije, bolesti srca, naročito aritmije, bolesti žuči i jetre, nadutosti i bronhitisa. Bogat je vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B9), vitaminima A i E, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom, natrijumom, selenom, taninima, eteričnim uljem, belančevine, sluz, smolu, celulozu, zasićene i nezasićene masne kiseline i drugim materijama.

Seme kima se upotrebaljava osušeno, mleveno ili celo. Kim poboljšava apetit, otklanja nadutost, jača vid, a ima i blago sedativno dejstvo. Dobar je diuretik, ima antimikrobno i antikancerogeno dejstvo, kao i antibakterijsko dejstvo (dobar je protiv helicobacter pylori). Koristi se za snižavanje holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Kim može da pomogne kod povišenog krvnog pritiska, problema sa varenjem, ekcema i lošeg zadaha. Pošto podstiče lučenje mleka, treba da ga koriste dojilje. Kim je odličan začin za ublažavanje grčeva materice i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top