Šta je fras?

sta je fras

Autor:

Redakcija
0 Shares

Febrilne konvulzije (poznate kao dečji fras) predstavljaju grčenje mišića tela usled visoke telesne temperature. Napadi se javljaju kod male dece, i to u uzrastu između 3 meseca i 5 godina. Ovaj poremećaj ne uzrokuje oštećenje mozga i ne ostavlja negativne posledice na intelektualni razvoj deteta. Smatra se da se fras nasleđuje i da se češće javlja kod blizanaca i kod dece čije su mame imale teškoće tokom porođaja. Kod dece koja su obolevala od frasa rizik od razvoja epilepsije je od 2 do 5 odsto.

Kako se manifestuje?

Napadi počinju pri temperaturi koja je viša od 38, 5 stepeni, dete gubi svest uz trzanje ruku i nogu, pomodrelost usana, fiksiranje očne jabučice u stranu, krkljanje, pojačano lučenje pljuvačke i nekontrolisano mokrenje. Ponekad se javlja i duža pauza u disanju, pa roditelji pomisle da dete umire. Kod odojčadi se može javiti mlitavost mišića i kratka pauza u disanju.

Šta treba preduzeti?

U slučaju napada budite pribrani, položite dete na bok ili na stomak, pazeći da mu jezik ne zapadne u ždrelo. Stavite detetu čepić paracetamola i nemojte ga polivati vodom i nasilno mu otvarati usta. Napad najčešće traje nekoliko minuta i spontano prestaje. Međutim, ako napadi traju, lekar ih prekida intravenskim davanjem diazepama. U slučaju da se lek ne može dati na ovaj način, on se unosi rektalno, u debelo crevo, u obliku čepića i deluje posle deset minuta. Napadi se mogu ponoviti tokom dana, naročito ako roditelji nisu preduzeli sve mere za snižavanje telesne temperature.

Nakon napada treba obaviti detaljan pregled

Nakon prvih konvulzija potrebno je obaviti detaljnan klinički pregled, uzeti anamnezu, obaviti laboratorijska ispitivanja krvi i urina. Elektroencefalografskim pregledom (EEG) najčešće se utvrđuje normalno stanje mozga.

Kako sprečiti ponavljanje frasa?

Roditelji treba da znaju da se fras može ponoviti već nakon nekoliko sati od prvog napada. Zato lekar odmah posle prvog napada daje injekciju protiv ponavljanja febrilnih konvulzija. Veoma je važno voditi računa o temperaturi deteta i davati antipiretike – lekove za snižavanje temperature. Ukoliko lekar savetuje, roditelji mogu i sami davati mikroklizmu diazepama za prekidanje konvulzija. U 80%slučajeva ponovni napadi se javljaju u prvoj godini.

Respiratorne infekcije – osnovni uzrok visoke temperature

U vreme napada, dve trećine mališana ima temperaturu iznad 39 stepeni, dok jedna trećina ima čak iznad 40 stepeni. Osnovni uzročnik povišene temperature jesu respiratone infekcije. Ispitivanja pokazuju da su u 70% slučajeva uzrok infekcije virusi, a u 30% slučajeva bakterije. Roditelji često kažu da do javljanja napada nisu ni primetili da mališan ima povišenu temperaturu ili da se temperatura teško snižava bez obzira na sve preduzete mere.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.