Vitamini – čuvari zdravlja

vitamini cuvari zdravlja

Autor:

Redakcija
0 Shares

Vitamini su izuzetno važne i dragocene supstance koje čuvaju naše zdravlje i štite od bolesti. To su hranljivi sastojci koji podstiču i omogućavaju besprekoran rad našeg organizma, jer većina bioloških procesa u organizmu zavisi upravo od njih.  Omogućavaju, na primer, normalan vid, deluju na stanje odbrambenog sistema i tako štite od infekcija, učestvuju u izgradnji kože i sluzokože, održavaju kosti i zube čvrstim, omogućavaju nastanak krvnih ćelija, održavaju normalno stanje nerava i mišića, učestvuju u procesu zgrušavanja krvi, štite od otrovnih materija…

Iako su organizmu potrebni u veoma malim količinama, njihov nedostatak izaziva velika oštećenja i teške bolesti. Naš organizam nije u stanju da ih sam stvara, već ih mora unositi hranom i to što raznovrsnijom. Vitamini se nalaze u biljnim i životinjskim namirnicama, a neke mogu da stvore i mikroorganizmi (bakterije) koji su normalno nastanjeni u crevima čoveka. Stoga se kaže da su vitamini organska jedinjenja, različite hemijske građe i sastava i imaju sasvim specifične uloge u organizmu.

Obeležavaju se velikim latiničnim slovima A, E, D, K, C, B… Iako je danas poznato tridesetak vitamina, naučnici koji ih pomno izučavaju imenovali su grupu onih bez čijeg prisustva i delovanja ne bismo mogli da živimo. Njih je tačno 13 i ne znače, kako bi sujeverni pomislili, nesreću, već naprotiv – dobro zdravlje. Tih 13 veličanstvenih i nezamenljivih vitamina su A, D, E, K, vitamini grupe B – B1, B2, B6, B12, potom čuveni vitamin C, vitamin H, PP – vitamin, folna kiselina i vitamin B5 (pantotenska kiselina).

Svaki od nabrojanih vitamina ima svoj zadatak u organizmu i neophodan je da bi savršena mašinerija ljudskog organizma besprekorno radila. Dnevna potreba zavisi od uzrasta, pola i aktivnosti koje neko obavlja. Za decu u razvoju su vitamini posebno važni. Sa upotrebom vitamina treba biti vrlo oprezan, pošto svaki nedostatak završava poremećajima i narušavanjem zdravlja, kao što i svako preterivanje šteti organizmu.

Da bi imali dobro zdravlje dobro proučite najvažnije vitamine i zapamtite namirnice koje su najbolji prirodni izvori, a onda se trudite da ih svakodnevno kombinujete i hranite se njima. Tako će vas čuvati od bolesti i doprinositi vašem dobrom zdravlju.

Prirodni izvori vitamina A: šargarepa, bundeva, dinja, kajsija, breskva, paradajz, paprika, spanać, list peršuna, tikvice, jaja, maslac, mleko, sir, džigerica (goveđa, pileća, svinjska), riblje ulje.

Prirodni izvori vitamina D: riblje ulje, žumance, maslac, kajmak, pavlaka, mleko, sir, kvasac, orasi, lešnici, riba (tunjevina, losos), kakao prah.

Prirodni izvori vitamina E: biljna ulja (suncokret, kukuruz, soja…), sve žitarice i njihove klice, integralni hleb, semenke, kikiriki, mekinje, badem, jaja, maslac, kravlje mleko, džigerica, lisnato povrće (naročito zelena salata).

Prirodni izvori vitamina K: spanać, kopriva, grašak, kupus, karfiol, krompir, paradajz, gljive, svinjska džigerica, jagode, šipak,.

Prirodni izvori vitamina B kompleksa: pivski kvasac, pšenične klicame, suncokretove semenke, ovsene pahuljice,povrće, jaja, pileća prsa, sardine, pasulj.

Prirodni izvori vitamina C: paprika, limun, narandža, brusnica, kivi, kupus, paradajz, malina, višnja, šipak, jabuka ,grožđe , crna ribizla.

Dijeta i zdravlje


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.