Brza dijeta može biti opasna po zdravlje

brza dijeta moze biti opasna po zdravlje

Autor:

Redakcija
0 Shares

U većini slučajeva, lečenje gojaznosti koja postoji od detinjstva je problem za ceo život i zato ga treba rešavati postepeno, a ne kao „udarnu terapiju“ brzim dijetama i kakva su obično savremena sredstva za mršavljenje. U lečenju gojaznosti, svakoj osobi se određuje i neka vrsta dijete koju prepisuje stručnjak – nutricionista.

Pravilan izbor namirnica u tačno određenoj količini postepeno smanjuje apetit i dovodi do mršavljenja a što je najvažnije, poremećene funkcije organa vraća u normalu. Osim nutricionističke dijete, potrebno je motivisati bolesnika za veću fizičku aktivnost. Svakodnevno umereno telesno naprezanje je najbolje za većinu gojaznih ljudi, dok kratkotrajna, prevelika naprezanja mogu samo da im naškode. Dakle najbolje rešenje je nutricionistička dijeta plus redovno vežbanje.

Većina stručnjaka smatra da je lečenje gojaznosti teško i često obeshrabrujuće i za gojaznog i za nutricionistu, jer zahteva veliku i trajnu promenu životnih navika vezanih za jelo i rad. Osim podrške lekara, neophodna je i jaka podrška porodice da bi mršavljenje bilo efikasno. Promenom načina ishrane i većom fizičkom aktivnošću može se doprineti poboljšanju zdravlja, očuvanju fizičke vitalnosti i mentalnih sposobnosti gojaznog deteta i tinejdžera. Danas je sve više debele dece i mladih ljudi. Podatak je zabrinjavajući i o tome treba da razmisle svi roditelji, posebno oni koji su od najranijeg uzrasta „kljukali“ svoje dete. Dobra uhranjenost i fizička razvijenost nisu same sebi cilj, već su to preduslovi za izrastanje deteta u zdravu i srećnu ličnost.

Druga vrsta bolesti nepravilne ishrane je mršavost-pothranjenost koja nastaje kada organizam izgubi više od 10 odsto svoje normalne telesne težine. Mršavost može biti posledica nedovoljnog unosa (svesnog ili prisilnog) neophodnih hranljivih materija.Ponekad, u toku rigoroznih dijeta za mršavljenje, pojavljuje se, kao propratna pojava, depresivna reakcija i osoba na dijeti totalno gubi apetit. To se dešava ako se suviše naglašava važnost restrikcija u ishrani ili se intenzivno podvrgne lečenju gojaznosti. Tada osoba može da ode u drugu krajnost i osudi sebe na gladovanje. Tako nastaje mentalna anoreksija (anorexia mentalis).

Anoreksija mentalis je vrsta pothranjenosti koja se obično javlja kod ženske dece. Psihogene je prirode i najčešće nastaje kod emocionalno nestabilnih osoba željnih ljubavi, sklonih konfliktnim situacijama u porodici. Odbijanje hrane i prekomerno smanjenje telesne težine posledica su psihogeno uzrokovanog gubitka apetita. Lečenje je sporo i dugo, uz obavezno izdvajanje bolesnika iz porodice. Uz višemesečno bolničko lečenje može se doći do normalizacije svih funkcija organizma i potpunog izlečenja.

Bulimia (Bulimija) je vrsta pothranjenosti koja se javlja kod devojčica u pubertetu i mladih žena. Ovu vrstu mršavosti dete, adolescent, svesno izaziva na jedan poseban način – povraćanjem hrane posle svakog obroka. U pubertetu devojčice postaju svesne razvoja svoje ženstvenosti i u želji da budu nalik nekoj svojoj omiljenoj zvezdi – počinju sa rigoroznim dijetama a posle toga i da gladuju. Svesne da im roditelji to neće odobriti, koriste se lukavstvom: hranu redovno uzimaju ali je odmah no završenom obroku povraćanjem izbacuju. Rezultat takvog ponašanja bolesnika je isti kao i kod mentalne anoreksije. Pošto organizam ne dobija potrebnu količinu energetskih hranljivih materija, uz to gubi i stomačne sokove, nastaje brzo mršavljenje telesna težina se brzo smanjuje praćena svim simptomima i posledicama koje pothranjenost sobom nosi.

Dijeta plus


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.