Sprečite napad gladi

Autor:

Stefana Ilić
0 Shares

Mnogo je razloga za nepotrebno konzumiranje hrane. Napetost i intenzivan stres najčešće izazivaju pojačanu želju za hranom. Takođe, pojačana želja za hranom se javlja i zbog takozvakog predmenstrualnog sindroma. Uoči ciklusa mnoge žene osećaju strahovitu glad. To je posledica povećanja nivoa progesterona, koji uzrokuje potrebu za dodatnim kalorijama.

Pronađite problem

Stručnjaci tvrde da muškarci najviše jedu kada su srećni, a žene imaju najveću želju za hranom kada su nervozne ili depresivne. Ako se to i vama dešava, dobro razmislite i pronađite problem koji se krije iza vašeg napada gladi. Sledećeg jutra možda ćete shvatiti da hrana nije lek protiv nervoze i stresa.

Nemojte sebi dopuštati da ogladnite

Hranite se uravnoteženo, tj. poštujte osnovne zakone dobre i pravilne ishrane. Doručkujte svaki dan i dopustite sebi međuobrok u toku popodneva kako biste sprečili pad šećera. Veče je vreme kada treba najviše da vodite računa šta i koliko jedete. Taj obrok treba da bude lak i lako svarljiv: salata, jogurt, sojini proizvodi… Ukoliko ne preskačete obroke, bolje ćete kontrolisati apetit.

Uzimajte manje količine hrane

Istraživanja pokazuju da, ukoliko sebi uskratite omiljenu hranu, za njom ćete još više žuditi. Zato, uvek kupujte manja pakovanja. Umesto da pojedete celu čokoladu od 100g bolje je da pojedete jednu štanglu čokolade. Želju za slatkišem možete da umirite sa deset gumenih ili penastih bombona koje sadrže samo 70 kalorija. Sir je sa 30g masti u 100g mastan i kaloričan. Sitno ga izrendajte i zasitićete se i manjom količinom.

Idite u kupovinu punog stomaka

Ukoliko ste gladni, u vašem telu javiće se potreba za šećerom i masnoćom. Najopasnije je ako se upravo tada nađete ispred police sa čokoladama, keksom ili čipsom. Zato pre nego što odete u kupovinu obavezno nešto prezalogajite, na primer, pojedite jabuku ili bananu.

Stefana Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.