Kako da sačuvate vid

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Usled dugotrajnog rada za računarom ili višečasovnog čitanja javljaju se umor i osećaj suvoće u očima, kao i crvenilo ili peckanje očiju. Savetujemo vas kako da sačuvate dobar vid.

Sprečite pogoršanje vida

U slučaju dugotrajnog rada na računaru savetuje se da se svakih pola sata udaljite od ekrana i gledate u daljinu. Takođe, bar dva puta dnevno treba nakapati veštačke suze. Lekari savetuju da sedite tačno ispred računara, ne levo ili desno, zato što ćete tako bez razloga izlagati oči i vratne mišiće naporu. Ukoliko nosite sočiva, obavezno ih skidajte najkasnije oko 22 sata, a nakon toga nosite naočare.

Vežbe za oči

U slučaju naprezanja i zamora u očima:

  • Zatvorite oči i vrhovima prstiju lagano pritisnite očne kapke. Zamislite da vam se pred očima nalazi časovnik. Pokrećite oči kao da pratite kretanje kazaljke najpre u pravcu njenog kretanja na satu, a potom obrnuto.
  • Poklopite šakom jedno oko, a drugom oku približavajte list papira na kome je nešto napisano, sve dok slova ne postanu oštra. Potom usmerite pogled na daljinu, pa onda desetak sekundi ponovo pogledajte u papir.
  • Kružite očima gore – levo – desno nekoliko puta, a potom u obrnutom smeru. Ne pomerajte glavu već samo oči. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Hrana za dobar vid

Ako želite da sačuvate dobar vid, treba da vodite računa i o ishrani. Za zdravlje očiju su izuzetno važni vitamini. Povećajte unos vitamina A, C i E i antioksidanata. Za bolji vid jedite šargarepu, spanać, jaja, ribu, riblje ulje, pomorandže, mandarine, limun, kupus, zeleno lisnato povrće, papriku, badem i kikiriki. Takođe, zdravlju očiju doprinose borovnice, sveže ili suve.

Obloge za oči

Kada osetite zamor u očima, peckanje ili crvenilo očiju, možete staviti obloge. Kašiku kamilice prelijte sa 2dl vrelog mleka. Neka odstoji poklopljeno 3 minuta, procedite, ostavite malo da se ohladi, pa natopite komadić vate i stavite na oči. Držite 15 minuta. Obloge treba da budu mlake. Za umorne oči je korisno i ispiranje. Koristite čaj od kamilice, koji ćete zaliti ključalom vodom i ostaviti 3 minuta da se prohladi. Savetuje se ispiranje očiju 3 puta na dan sveže pripremljenim mlakim čajem.

Maja Stojanović

1 Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.