Šest stvari koje treba da znate o spavanju

Autor:

Marija Stojanović
0 Shares

Loš san može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme (ugrožava srce, mozak i pluća i pogoršava postojeće bolesti). Naučna istraživanja pokazuju da je šest sati sna dovoljno da ne popusti radna forma čoveka. San od četiri sata je osnova da sledeći dan provedete u budnom stanju i da održite organizam na osnovnom nivou. Najvećem broju ljudi potrebno je od šest do devet sati sna. Otkrijte kako da sprečite posledice koje se najčešće javljaju zbog lošeg spavanja i kako da se, zaista, odmorite tokom spavanja.

Naviknite se na pravilan režim

Trudite se da idete na spavanje i ustajete u isto vreme svakog dana jer se tako obezbeđuje pravilna funkcija biološkog sata. Takav skup neurona u mozgu reguliše rad hormona, krvni pritisak, telesnu temperaturu i druge funkcije.

Rituali pre spavanja

Osmoslite neke rituale koje ćete ponavljati svake večeri pre odlaska na spavanje. Topla kupka bar sat vremena pre spavanja je odlično rešenje. Telo će imati dovoljno vremena da se ohladi i to će vam pomoći da se uspavate.

Popodnevno dremanje je dozvoljeno

Dremanje je korisno samo ako se dešava u pravo vreme. Dremanje je najbolje između 14 i 17 časova. Najbolje je da spavate pola sata do sat. Izbegavajte san između 19 i 20 časova.

Izbegavajte kafu i alkohol

U drugom delu dana izbegavajte konzumiranje kafe i alkohola. Kofein iz kafe povećava mentalnu aktivnost i narušava spavanje. Konzumiranje kafe učiniće da više vremena provedete u lakom snu, a manje u težem. Alkohol, takođe, nepovoljno utiče na spavanje. Od alkohola ćete sigurno brže zaspati, ali budićete se češće u drugoj polovini noći. Alkohol u kasnim večernjim satima narušava prirodne mehanizme mozga i odlaže REM fazu koja je odgovorna za snove.

Hrana utiče na san

Hrana veoma utiče na kvalitet sna. Od nekih namirnica ste živahniji i orniji, a od nekih pospaniji. Koja je najbolja hrana za održavanje budnosti, a koju treba jesti pre spavanja? Ugljeni hidrati pokreću lančanu reakciju zbog koje postajete pospaniji. Proteini deluju drugačije od ugljinih hidrata. Oni se pretvaraju u aminokiseline, proizvodi se manje melatonina, pa se osećate orniji. Veoma je važno da ne jedete dva ili tri sata pre odlaska u krevet jer ćete tako podstaći varenje i dublji san.

Lavanda ili valerijana

Ako ne možete da se uspavate, zatežite i opuštajte mišiće 15 minuta pre odlaska u krevet. Čaj od lavande ili valerijane može mnogo pomoći. Miris lavande podstiče na spavanje, a valerijana se koristi za smirenje i opuštanje mišića. Takođe, kupka od matičnjaka deluje umirujuće i može pomoći da lakše utonete u san.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.