Zašto nastaje gorušica?

Autor:

Maja Stojanović
0 Shares

Gorušica nastaje kao posledica vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Iako je retko opasna po život, može biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja. Smatra se da 7 – 10% ljudi svakodnevno ima simptome gorušice.

Gorušica najčešće nastaje zbog nepravilnog načina ishrane, konzumiranja alkohola i cigareta, uzimanja nekih lekova i povišenog pritiska unutar trbušne šupljine. Gorušica može biti simptom nekih ozbiljnijih bolesti, na primer, dijabetesa, karcinoma jednjaka ili želuca.

Gorušica – najznačajniji simptom refluksne bolesti

Gorušica je najznačajniji simptom GERBa, gastroezofagealnog refluksnog oboljenja, koji se prepoznaje po učestalim epizodama vraćanja hlorovodonične kiseline i žuči iz želuca u jednjak. Oboljenje se javlja kao posledica slabosti prstenastog mišića. Ako je ovaj mišić previše opušten, deo sadržaja želuca, uključujući želudačnu kiselinu, vraća se u jednjak i stvara osećaj pećenja. Gorušica se najčešće javlja udružena sa podrigivanjem, a ostali simptomi su: promuklost, pojačano lučenje pljuvačke, štucanje, kašalj i teškoće sa gutanjem. Takođe, može da izazove oboljenje organa za disanje kao što je astma.

Lečenje i prevencija gorušice

Lečenje gorušice može biti uspešno. Postoje tri faze u lečenju:

 • Promena načina života.
 • Medikamenti.
 • Hirurško lečenje.

Osobama koje pate od gorušice preporučuje se da jedu polako i dobro sažvaću hranu. Potrebno je izbegavati čokoladu, kofein, alkohol, punomasno mleko, gazirana pića i proizvode od paradajza. Takođe, treba izbegavati kiselo voće i crni i beli luk. Smanjenje telesne težine može imati pozitivan efekat na ublažavanje simptoma. Podizanje uzglavlja za vreme spavanja je odličan način da se smanje tegobe. Obroke treba uzimati češće u manjim količinama. Takođe, preporučuje se da se jelo ne uzima 3 sata pre odlaska na spavanje.

Postoje veoma efikasni lekovi protiv ovog zdravstvenog problema. Najčešće se prepisuju antacidni lekovi koji neutrališu višak kiseline, štite sluznicu jednjaka od iritacije i brzo otklanjaju simptome. Takođe, pomažu i prokinetici, lekovi koji utiču na crevnu peristaltiku i ubrzavaju rad creva. Ukoliko se radi o ozbiljnijim promenama, predlaže se hirurško lečenje.

Maja Stojanović

Jedan Ping

 1. Pingback: Najčešći uzroci gorušice | Ženska strana

2 Komentara

 1. debil Reply

  aman pa sta onda ostaje da jedes? citala sam i na drugim sajtovima ne samo ove,,..nemojte slano nemojte slatko kiselo i ljuto..sta da jedem!? 😀

  1. Ženska Strana Reply

   Hrana koja može da ublaži simptome gorušice: banane, jabuke, šargarepa, badem, kukuruz, mekinje, riba, nemasno meso, pirinač, mineralna negazirana voda, majoran, lovor, hajdučka trava, majčina dušica…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.