Home / Poslednji tekstovi / Najčešći uzroci gorušice

Najčešći uzroci gorušice

Veliki obroci, ljuta i začinjena hrana nisu jedini uzročnici gorušice. Otkrivamo vam šta može da aktivira gorušicu.

Gojaznost

Vodite računa o svojoj telesnoj težini jer gojazne osobe češće pate og gorušice. Žene su podložnije simptomima GERB-a, naročito one koje su na pragu menopauze. Prevelika telesna težina pojačava pritisak na želudac.

Stres

Tokom jela se opustite, jer stres može da izazove gorušicu. To se ne dešava zbog povećane proizvodnje želudačne kiseline. Dokazano je da osobe pod stresom intenzivnije doživljavaju gorušicu. Jedna od hipoteza jeste da usled neuroloških reakcija izazvanih nervozom receptori za bol u jednjaku  bivaju osetljiviji, pa se registruje iminimalno postojanje želudačne kiseline.

Pušenje

Pušenje umanjuje lučenje pljuvačke, koja je prirodni ’čistač’  želudačne kiseline, kao i  odličan izvor bikarbonata (prirodni neutralizator kiseline).

Pepermint

Pepermint može da pokrene gorušicu. Mada se ulje peperminta u formi suplementa i čaj od nane upotrebljavaju za ublažavanje želudačnih bolova, oni se ne preporučuju osobama koje pate od gorušice. Naime, upotrebom nane dolazi do opuštanja donjeg dela jednjaka, te raste rizik od nastanka gorušice.

Riblje ulje

Riblje ulje je vrlo zdravo- sadrži omega-3 masne kiseline,  vitamine A i D, jod, fofor, brom i arsen. Iako riblje ulje štiti od stresa, kardiovaskularnih i nervnih bolesti, kod mnogih osoba ono može uzrokovati gorušicu. Dakle, jedite ribu koja nije masna.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top