Home / Ishrana / Raženi hleb za zdraviji život

Raženi hleb za zdraviji život

Raženo brašno je veoma bogato mineralima i vitaminima.U velikim količinama sadrži gvožđe, mangan, kalcijum, fluor, selen, fosfor, cink, magnezijum. Dobar je izvor vitamina B grupe: tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kao i niacina. Raženo brašno se preporučuje dijabetičarima, anemičnim osobama, rekonvalescentima i srčanim bolesnicima.

Raž štiti od kancera

Raž je odličan izvor celuloznih vlakana, pa stoga doprinosi boljem varenju i olakšava mokrenje. Reguliše nivo holesterola i šećera u krvi i štiti od karcinoma debelog creva. Osim toga, raž sadrži lignane, koji sprečavaju kancer dojke. Raž sprečava propadanje kostiju, čuva zube i srce. Raženo brašno se predlaže osobama koje su na dijeti.

Pomaže ženama u menopauzi

Mangan, sastojak raži, značajan je za metabolizam i za sintezu masnih kiselina potrebnih za zdrav nervni sistem. Ovaj mineral se nalazi u sastavu enzima koji zaustavlja štetan uticaj slobodnih radikala. Česta upotreba celog zrna raži ublažava tegobe u menopauzi. Raženi hleb duže ostaje svež nego ostale vrste hleba. Ovaj hleb pripremajte sami kod kuće od integralnog raženog brašna i crnog pšeničnog brašna.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top