Home / Poslednji tekstovi / Četiri načina da sprečite nastanak čira

Četiri načina da sprečite nastanak čira

Čir na želucu predstavlja ozbiljno oboljenje. Najčešći simptomi su bol u gornjem delu abomena, nadutost, gubitak apetita, povraćanje i mučnina. Pridržavajte se sledećih saveta kako biste izbegli neprijatne tegobe.

Pravilna ishrana

Čir na želucu se veoma često javlja kod osoba koje se nepravilno hrane i konzumiraju ljutu hranu. Jedite polako i češće. Obavezna su pet obroka dnevno. Preporučuju se kefir, jogurt, mladi sir, piletina, ćuretina, teletina, bareni krompir, karfiol, spanać, grašak, boraniju, kuvanu šargarepu, pirinač…

Izbegavajte stres

Čir na želucu se može sprečiti izbegavanjem stresnog života. Pronađite malo vremena za jogu, meditaciju, šetnje, vožnju bicikla… Izaberite neki hobi koji će vas okupirati mentalno i fizički.

Čaj od bokvice

Bokvica se od davnina koristi kao lek protiv čira na želucu. Možete napraviti čaj od ove biljke ili možete pomešati samlevene listove bokvice sa medom. Bokvica je delotvorna i kod čira na dvanaestopalačnom crevu, divertikuloze, katara želuca i grčeva.

Bez kisele i slatke hrane

Ne treba da konzumirate kiselu, slatku i začinjenu hranu. Stoga, izbegavajte tiršiju, kolače, suhomesnate proizvode i masno meso. Takođe, ne konzumirajte ledene napitke.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top