Home / Poslednji tekstovi / Redovno vežbanje snižava holesterol

Redovno vežbanje snižava holesterol

Redovno vežbanje snižava holesterol

Da li ste znali da redovna fizička aktivnost snižava holesterol? Istraživanja dokazuju da redovno vežbanje uspešno snižava nivo tzv. lošeg (LDL) holesterola, jednog od glavnih uzroka srčanih oboljenja. Takođe, redovna fizička aktivnost povoljno utiče na gubljenje kilograma, a potvrđeno je da smanjenje telesne mase za samo 5% značajno utiče na nivo holesterola. Za optimalno zdravlje srca i celog organizma lekari savetuju 30 minuta umerenih fizičkih aktivnosti dnevno. To može biti, recimo, šetnja brzim hodom, vožnja bicikla ili plivanje.

Veoma je važno i izbegavati stresne situacije. Dokazano je da osobe koje se često nerviraju imaju povišen holesterol. To se objašnjava pojačanim oslobađanjem glukoze i masnih kiselina u krvotok dok je osoba pod stresom, što izaziva povećanje proizvodnje LDL holesterola. Protiv nervoze se preporučuju joga vežbe, meditacija, slušanje muzike i masaže.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top