Home / Lifestyle / Vino i etiket posluživanja

Vino i etiket posluživanja

Vino i etiket posluživanja

U luksuznim restoranima posluživanje vina ima svoj etiket i ritual. Somelijer je stručno lice koje predstavlja izbor vina u određenom restoranu i pomaže gostima u donošenju odluka. Ovi saveti su od velikog značaja, pogotovo za osobe koje nisu dovoljno upućene u svet pića. Provešćete nezaboravno veče, ako će hrana i vino biti u najboljoj harmoniji i kombinaciji.

Prilikom naručivanja vina obratite pažnju na sam etiket i ponašanje tokom degustacije. Jasno iskažite svoje potrebe i dajte do znanja konobaru ili somelijeru kakav tip vina bi želeli da pijete. Nakon toga ćete čuti njihov predlog i preporuku, koji nemorate da prihvatite, međutim, konačnu odluku donesite tek na kraju degustacije.

Degustacija počinje sa prezentovanjem izabranog vina. Konobar pokazuje flašu da bi se gost uverio u nazivu i godištu preporučenog vina. Sledeći korak je otvaranje flaše i prikaz čepa koji treba da se opipa, ali ne i da se miriše. Ako ste primetili plesni na pluti, možete na fin način da odbijete ovo vino i zatražite neku drugu vrstu.

Tek nakon predstavljanja dolazi na red degustacija. Uvek konobar poslužuje vino koje mora da servira u odgovarajućoj čaši. Nemojte se čuditi ako na flašu namontira DropStop®. To je sprava koja omogućava lakše sipanje vina, bez mrlja. Zovemo ga još i nekapnica ili „čuvar kapi“, vrlo je praktičan dodatak za ljubitelje ovog fantastičnog pića. Nakon sipanja, gosti mućkanjem ili kružnim pokretima čaše proveravaju kvalitet vina i posmatraju njegovu boju i miris. Ako smo zadovoljni, bez posebnog hvaljenja samo klimnite glavom i zahvalite se konobaru ili somelijeru koji će Vam još sipati. Naravno, prvo se dame poslužuju a nakon toga ostali gosti, a za sam kraj ostaje degustator.

Ukoliko Vam preporučeno vino ne prija ili ste primetili čudan ukus ili miris, slobodno ga odbijte i sa vinske karte izaberite drugu vrstu. Međutim, pripazite da isprobavanje, tj. degustacija ne pređe u eksperimentisanje.

Još neki saveti za degustaciju i naručivanje:

U luksuznim restoranima svako se pristojno ponaša i adekvatno se oblači. Nemojte žvakati žvaku ili pušti za večerom, za to uglavnom svugde ima naznačeno mesto. Dok somelijer ili konobar predstavlja vino, nemojte pričati sa ostalima, već obratite pažnju na svaku njihovu reč. Vino se nikad ne odbija, ako imate neki razlog zbog čega ne konzumirate alkohol, svima dajte to do znanja. Negativne komentare zadržite za sebe i barem pogledom ili klimanjem glavom dokažite da cenite trud koji je uložen u spomenutu falšu.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About ŽS bot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top