Home / Ishrana / Proso – hrana i lek

Proso – hrana i lek

Proso spada u jednu od najzdravijih namirnica. Obiluje vitaminima B grupe: B1, B2, B3, kao i vitaminima A i E. Sadrži mnogo minerala: gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, fluor i jod. Proso stvara osećaj sitosti i pomaže u regulisanju telesne težine. U 100 g ima 325 kcal.

Žitarica za obolele od celijakije

Zbog visokog sadržaja gvožđa i magnezijuma, proso je važan deo ishrane malokvnih osoba. Zahvaljujući mineralu fluoru, doprinosi zdravlju zuba. Sadrži vlaknaste materije i aminokiseline- arganin, lizin, cistin, histidin i triptofan. Ova žitarica povoljno deluje na rad nervnog i kardiovaskularnog sistema. Osobe koje boluju od celijakije ili glutenske enteropatije (nepodnošljivost organizma na belančevinu biljnog porekla- gluten) mogu uvrstiti proso u ishranu. Gluten se može naći u zrnu drugih žitarica (pšenice, raži, ječma). Proso ne sadrži gluten pa se savetuje njegova upotreba u slučaju ove hronične bolesti.

Proso – borac protiv depresije

Proso ublažava depresiju i otklanja umor. To je jedina žitarica koja ima alkalizujuć efekat na organizam. Preporučuje se osobama koje su stalno izložene intelektualnom naporu, dijabetičarima i nervoznim osobama. Proso štiti od bronhitisa i olakšava mokrenje. Ukoliko želite da imate lepšu kosu, ten i nokte, jedite češće ovu žitaricu.

Žitarica koja obnavlja crevnu floru

Ova žitarica se posebno preporučuje osobama koje upotrebljavaju antibiotike zato što doprinosi obnavljanju crevne flore. Pozitivno utiče na rad želuca, slezine, pankreasa i creva. Ublažava zapaljenja i otoke i sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju truljenje u crevima. Osim toga, proso je odličan borac protiv taloženja štetnih materija u slučaju reumatizma i gihta.

Stefana Ilić
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Stefana Ilić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top