Home / Zdravlje / Majka i dete / Enureza – dečji problem

Enureza – dečji problem

Enureza ili nekontrolisano noćno mokrenje je najčešći dečji problem. To je poremećaj koji se javlja nakon četvrte i pete godine života. Enureza zahteva lečenje iako mnogi roditelji misle suprotno.

Uzroci enureze

O enurezi se može govoriti ukoliko se noćno mokrenje javlja dva i više puta sedmično u nekoliko meseci. Najčešći uzroci ovog poremećaja kod zdrave dece su čvrst san, genetski faktori, smanjen kapacitet mokraćne bešike i povećano stvaranje mokraće tokom noći. Pogrešno je mišljenje da deca namerno mokre kako bi ispunila neki cilj.

Detetu je potrebna podrška

Ovaj problem narušava detetovu emocionalnu i psihološku stabilnost. Dete koje ima ovaj poremećaj je napeto, uznemireno, stidi se, veoma mu je važno da deca u okruženju ne saznaju za njegov problem. Ponekad dete pokušava da sakrije problem od roditelja ili izbegava vršnjake. Dete nikako ne treba kažnjavati i grditi. Umesto toga, pružite mu podršku, ohrabrenje i pohvalite ga svaki put kada se probudi suvo.

Manje tečnosti pre odlaska u krevet

Detetu nemojte davati da konzumira tečnost (sokove, mleko…) pre spavanja. Takođe, dete treba odvesti u toalet pre odlaska u krevet.

Što pre na pregled

Lečenje ovog poremećaja treba početi što ranije (pre detetovog polaska u školu). Prvo je potrebno pregledom ustanoviti o kom tipu poremećaja je reč. Lečenje je u većini slučajeva uspešno i traje do šest meseci.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top