Home / Poslednji tekstovi / More i sunce za dobro zdravlje

More i sunce za dobro zdravlje

Letovanje može u velikoj meri da doprinese vašem zdravlju. Zahvaljujući moru i suncu, bićete dobro raspoloženi i vitkiji, ojačaćete kosti , ublažićete bolove u mišićima i upale organa za disanje.

Zdrave kosti

Lekari savetuju  izlaganje suncu 15-20 minuta dva puta nedeljno. Pod dejstvom UV zraka u koži se stvara vitamin D, čiji je najvažniji zadatak održavanje ravnoteže kalcijuma u organizmu. Usled nedostatka vitamina D, kalcijum se neće apsorbovati, pa kod odraslih osoba nastaje osteomalacija i osteoporoza, a kod dece rahitis. Osobe koje su starije od 40 godina treba više da se izlažu suncu. Takođe, vitamin D je od izuzetnog značaja za normalno funkcionisanje nervnog sistema i tiroidne žlezde.

Sunce smanjuje apetit

Znate li zašto tokom leta mnogo manje jedemo? Manjak sunčeve svetlosti remeti produkciju leptina, hormona koji nam signalizira kada nam je dosta hrane. Nedostatak ovog hormona u organizmu uzrokuje prejedanje. Takođe, sunčeva svetlost smanjuje stres.

Plivanje poboljšava metabolizam

Plivanje u moru poboljšava prokrvljenost tkiva i metabolizam, pa pospešuje disanje i rad srca. Plivanje utiče pozitivno na raspoloženje, pospešuje mršavljenje i savetuje se osobama koje imaju probleme sa kičmom. Takođe, morska voda onemogućava oticanje nogu usled slabe cirkulacije.

Korisna jutarnja svetlost

Jutarnja svetlost reguliše ciklus spavanja i budnosti, tj. pomaže organizmu da stvori hormon melatonin. Kod osoba koje menjaju dan za noć ovaj hormon se neprestano luči, a to uzrokuje pospanost, umor i razdražljivost.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

One comment

  1. Imam 13 godina. Ove godine sam bila na moru a sve je bilo dobro do poslednjeg dana.Išla sam po dnu mora u plićaku, sve gok mi voda nije došla do glave. Osetila sam užasnu jezu i jako sam se uplašila, pobegla sam na plažu. Kasnije sam se vozila gumenim čamsem na naduvavanje i otišli smo u dubinu. Pitala sam deku (bio je sa mnom) koliko je duboko i da li mogu da skočim. Pošto se videlo dno, ja sam skočila, ali čim sam skočila i nisam osetila tlo pod nogama, počela sam da drhtim i brzo uskočila u čamac. Kada smo se vratili kući, išli smo na jezero. Plivali smo svi, ali ja jednostavno nisam mogla dalje u dubinu, iako mi je voda bila do struka. Takođe sam nekoliko puta sanjala more, dubinu, da tonem… Neki dan sam gledala na Google maps more, plažu, i opet sam drhtala i uplašila se jako.-….. ŠTA DA RADIM :OOOO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top