Home / Ishrana / Kupine leče anemiju

Kupine leče anemiju

Kupine leče anemiju

Kupine su veoma zdrave i ukusne, pa ih treba jesti što više i što češće u sezoni. Plod kupine je bogat vitaminima B1, B2, C i PP, galotaninom, mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom i manganom, kao i vlaknima, luteinom i mnogim drugim korisnim materijama. Energetska vrednost ploda kupine je niska-svega 43 kcal na 100 g. Listovi sadrže eterična ulja, tanine, pektin, a sveži listovi sadrže i vitamin C.

Lekovito dejstvo

Plod kupine ima jako antioksidantno i antikancerogeno dejstvo. Ukusne bobice usporavaju starenje, leče anemiju, štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja, šloga, infarkta miokarda, deluju povoljno na krvne sudove i imunološki sistem, poboljšavaju rad jetre, ublažavaju upalu grla, sprečavaju taloženje LDL holesterola, čuvaju zdravlje očiju i leče hemoroide. Plod kupine pomaže u slučaju upalnih bolesti creva, dijabetesa i prehlada. Kupine sadrže dosta kalijuma, a malo natrijuma, pa treba da ih konzumiraju osobe koje su obolele od hipertenzije. Kupine imaju i laksativno dejstvo. Galotanin uništava bakterije(npr. Ešerihiju koli) i deluje antivirusno. Čaj od listova kupine ublažava upalu sluznica u nosnoj šupljini i ždrelu. Od kupina se može praviti džem, marmelada, slatko, sok ili vino.

Maja Stojanović
Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Maja Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top