Bob za dobro zdravlje celog organizma

Autor:

Redakcija
0 Shares

Bob je stara indoevropska mahunarka koja pozitivno utiče na zdravlje organizma. Otkrivamo vam zašto ova namirnica treba češće da se nađe na trpezi.

Obilje vitamina i minerala

Ova mahunarka sadrži obilje vitamina, minerala, belančevina i dijetalnih vlakana. Dobar je izvor gvožđa a sadrži i magnezijum, fosfor, selen, mangan, bakar, cink i kalaj. Izuzetno je bogata vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B9) koji doprinose lepšem izgledu kože, imaju značajnu ulogu u metabolizmu raznih materija i utiču na funkciju unutrašnjih organa i nervnog sistema. Osim toga, sadrži vitamine A, C i K, kao i omega-6 i omega-3 masne kiseline. U 100 g ima 89 kcal.

U kojim slučajevima bob pomaže?

Zbog visokog sadržaja vlakana, bob daje osećaj sitosti, reguliše probavu i nivo holesterola u krvi i jača imunološki sistem. Odlikuje se antikancerogenim i antioksidativnim dejstvom. Povoljno deluje u slučaju anemije, umora, pada energije, depresije i hormonskih problema. Bob se preporučuje dijabetičarima jer reguliše nivo šećera u krvi. Dokazano je da ova mahunarka sadrži i aminokiselinu L-DOPA, koja učestvuje u sintezi dopamina, što je od posebne važnosti za osobe obolele od Parkinsonove bolesti. Redovno konzumiranje boba poboljšava kvalitet kože, kose i noktiju.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.