Home / Ishrana / Bob za dobro zdravlje celog organizma

Bob za dobro zdravlje celog organizma

Bob je stara indoevropska mahunarka koja pozitivno utiče na zdravlje organizma. Otkrivamo vam zašto ova namirnica treba češće da se nađe na trpezi.

Obilje vitamina i minerala

Ova mahunarka sadrži obilje vitamina, minerala, belančevina i dijetalnih vlakana. Dobar je izvor gvožđa a sadrži i magnezijum, fosfor, selen, mangan, bakar, cink i kalaj. Izuzetno je bogata vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B9) koji doprinose lepšem izgledu kože, imaju značajnu ulogu u metabolizmu raznih materija i utiču na funkciju unutrašnjih organa i nervnog sistema. Osim toga, sadrži vitamine A, C i K, kao i omega-6 i omega-3 masne kiseline. U 100 g ima 89 kcal.

U kojim slučajevima bob pomaže?

Zbog visokog sadržaja vlakana, bob daje osećaj sitosti, reguliše probavu i nivo holesterola u krvi i jača imunološki sistem. Odlikuje se antikancerogenim i antioksidativnim dejstvom. Povoljno deluje u slučaju anemije, umora, pada energije, depresije i hormonskih problema. Bob se preporučuje dijabetičarima jer reguliše nivo šećera u krvi. Dokazano je da ova mahunarka sadrži i aminokiselinu L-DOPA, koja učestvuje u sintezi dopamina, što je od posebne važnosti za osobe obolele od Parkinsonove bolesti. Redovno konzumiranje boba poboljšava kvalitet kože, kose i noktiju.

Upzorenje Svi tekstovi na www.zenskastrana.com su zaštićeni "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia" licencom.

About Ženska Strana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top